Papegaai kopen? Denk even na….

Papegaai kopen? Denk even na….

Het lijkt zo leuk: een pratende papegaai in huis! Alleen zijn papegaaien niet de makkelijkste huisdieren. Ze hebben veel aandacht, afwisseling, opvoeding, juiste voeding en huisvesting nodig. Als dat niet in orde is, kunnen ze snel gedragsproblemen ontwikkelen en wordt het een krijsende, bijtende of zichzelf kaal plukkende vogel.

Aanschaf

Voor een papegaai is het belangrijk dat hij of zij door de ouders is grootgebracht. Een papegaai moet in ieder geval zelfstandig kunnen eten. Wees dus geduldig en schaf een papegaai niet al te jong aan (rond de 8-12 weken).

Aandacht en leeftijd

Papegaaien zijn van nature groepsdieren en ze hebben gezelschap nodig. Dat kan de eigenaar zijn die veel aandacht geeft (2 tot 3 keer per dag minimaal 10 tot 15 minuten) of een of soms meerdere soortgenoten. Er zijn zoveel verschillende papegaaien met elk hun verschillende eisen, dat het heel belangrijk is om vooraf goed uit te zoeken welk soort het beste bij je wensen, karakter en persoonlijke situatie past. Hou er daarnaast rekening mee dat sommige papegaaisoorten erg oud kunnen worden; kromsnaveligen kunnen soms de mens overleven.

Huisvesting

Een papegaai heeft een grote kooi nodig met horizontale spijlen, zodat hij (of zij) lekker kan klauteren. Voor één vogel moet de bodemoppervlakte minimaal 50 x 50 cm zijn; de hoogte is minimaal 60 cm. Als vuistregel wordt als minimum grootte anderhalf keer de spanwijdte van de vleugels aangehouden.

De voerbakken moeten van stevig materiaal zijn en goed vastzitten. Met de sterke snavel kan een papegaai anders snel wat kapot maken. De dikte van de zitstokken moet zo zijn dat deze voor 2/3 deel omvat kan worden door de tenen van de vogel.

Pas op voor een vitamine tekort!

Het is heel belangrijk om de juiste voeding te geven, aangezien papegaaien erg gevoelig zijn voor eenzijdige voeding en tekorten. In gevangenschap hebben ze niet dezelfde behoeften als in het wild; ze vliegen bijvoorbeeld geen grote afstanden.

De traditionele zaadmengsels die als papegaaienvoer verkocht worden zijn meestal geen goede voedingen. Er zit te weinig vitaminen, calcium en essentiële aminozuren in en bevatten teveel vet. Het risico bestaat bovendien dat papegaaien de lekkerste zaden het eerst te eten en de rest laten liggen, zoals de vette zonnepitten. Het aanvullen met een vitaminen- en mineralenpreparaat heeft het risico dat er overmaat of tekorten worden gegeven.

Het beste is daarom om compleet papegaaienvoer in de vorm van pellets of korrels te geven. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, voor diverse papegaaiensoorten en leeftijden. Let wel op: een aantal voedingsmiddelen kan ook giftig zijn voor de papegaai of parkiet, zoals avocado, chocolade, gedroogd fruit dat is behandeld met zwavel (op het etiket vermeld als sulfiet, zwaveloxide of E220 tot E228), pitten van perziken, kersen, pruimen en appel.