Oudje van de maand Trippy

Oudje van de maand Trippy

Naam: Trippy (& Thea)

Ras: onbekend

Mannetje of vrouwtje: mannetje

Geboren: 01-01-2010

Baasjes: Lisanne

Waarom heb je voor dit ras gekozen? Wat trok je aan?

Ik heb niet bewust voor een specifiek konijn gekozen. Een buurman van mijn ouders had een aantal jaar voordat ik Trippy kreeg, een konijn aangeschaft voor zijn kinderen. Nadat de kinderen met hun moeder ergens anders gingen wonen, kreeg het konijn niet de aandacht meer die hij verdiende. Mijn vorige konijn was toen net overleden, en ik ging samenwonen met mijn vriend, dus hebben wij Trippy opgehaald om bij ons te komen wonen. Samen met Trippy zijn er meerdere vriendinnetjes geweest die Trippy allemaal heeft overleefd. Sinds een maand is Thea de gelukkige om bij Trippy te wonen. Dit gaat gelukkig erg goed. Thea komt, net als haar voorgangers, uit een konijnenopvang.

Hoe oud was je konijn toen je hem kreeg? Wat is je leukste herinnering uit die tijd?

Trippy was een jaar of 4/5/6 toen ik hem ophaalde in 2015. Een ruim begrip dus. Op dit moment is hij 8, 9 of 10. Thea is geschat op een jaar op 5, maar zij is gevonden op straat. Ik heb niet per se een ‘leukste herinnering’ met Trippy, maar ik ben wel erg blij dat hij bij ons woont. Vooral om gewoon naar ze te kijken vind ik fijn. Ze vermaken zich prima met zijn tweetjes. Ik merk wel dat Trippy een dagje ouder wordt, al leeft hij sinds Thea bij ons woont wel weer helemaal op.

Indien je huisdier op latere leeftijd bij je kwam? Heb je bewust hier voor gekozen?

Ik heb inderdaad bewust gekozen voor een ouder konijn. Opvangen in Nederland zitten vol met gedumpte konijnen. Ik wil er niet aan meewerken om de opvangen nog voller te krijgen door een jong konijn aan te schaffen (behalve als dit een opvang-konijn zou zijn). Met deze reden komen ook al zijn vriendinnen uit een konijnenopvang.

Hoe ging het opvoeden?

Ik heb Trippy opgehaald bij de buurman, en meteen 4 keer zoveel ruimte gegeven als dat hij had. Hierdoor was het meteen een verrassend blij konijn. Hij deed netjes zijn behoeften op de ‘konijnen-wc’. Helaas sinds Thea bij ons woont, doen ze al hun behoeften overal en aangezien ze de hele tuin tot hun beschikking hebben, is het elke dag vegen en opruimen.

Kan je wat over het karakter vertellen?

Trippy is een rustig konijn wat het soms heel fijn vindt om geaaid te worden en Thea komt meteen op je af gerend als de deur open gaat, maar ik laat de konijnen vooral hun eigen gang gaan. Ze vinden het vooral heel gezellig als de hond en kat in de tuin komen. Gelukkig vinden de hond en kat de konijnen ook leuk.

Goede verzorging is een belangrijk onderdeel om een hond oud te laten worden. Wanneer is de laatste keer dat je bij de dierenarts bent geweest? Waarvoor was dat?

Ik ben met Trippy nog maar één keer bij de dierenarts geweest nadat hij een gasbuik had. Dit is een veel voorkomend probleem bij konijn. Gelukkig is hij er daarna weer helemaal boven op gekomen. Afgelopen maand heb ik hem nog behandeld tegen EC (E. Cuniculi), met het idee dat als die behandeling niet werkte ik naar de dierenarts zou gaan. Gelukkig sloeg de behandeling aan en is hij nu helemaal blij met zijn nieuwe vriendin.

Heb je naast dierenartsbezoeken nog andere dingen gedaan, dat je konijn nu zo oud is?

Ze hebben veel ruimte, en eten veel hooi.

Wat is je beste tip voor een lang, gelukkig en gezond konijnenleven?

Goede zorg en voeding geven en vooral genoeg ruimte. Bij twijfel of je konijn ziek is, gelijk contact opnemen met de dierenarts. Aangezien konijnen prooidieren zijn, geven ze pas laat aan dat er iets mis is.