Huidmadenziekte konijn

Blinde vlek

Huidmadenziekte konijn

Wat is huidmadenziekte?

Myiase of huidmadenziekte is een huidaandoening veroorzaakt door de maden van de blauwgroene bromvlieg Lucilia sericata. Deze vlieg legt haar eitjes, vooral tijdens warme broeierige weersomstandigheden, in kadavers, geïnfecteerde wonden en ander rottend organisch materiaal. De vlieg heeft een voorkeur voor de met ontlasting besmeurde achterhand van dieren. De aandoening is vooral bekend bij schapen en wat minder bij kippen en konijnen. Soms worden er ook infecties gezien bij runderen, honden, katten en mensen. De larven die uit de eitjes komen trekken door de huid en veroorzaken ter plekke (grote) wonden. Deze wonden zijn vervolgens weer aantrekkelijk voor andere vleesvliegen om nieuwe eitjes te leggen.

Wat doen de vliegenlarven?

Een vlieg legt gemiddeld 150 eitjes in haar leven. Onder warme vochtige omstandigheden komen eitjes binnen 10 uur uit en de larven (maden) beginnen zich door de huid heen te bewegen doordat ze enzymen afscheiden die de weefsels oplossen. De wonden die ontstaan worden vervolgens geïnfecteerd met bacteriën. Na een laatste vervelling laten de maden los, vallen op de grond, waar ze zich verpoppen tot volwassen vlieg. De uitgekomen vliegen beginnen na 2 weken leeftijd weer nieuwe eitjes te leggen.

Verschijnselen en behandeling

Het eerste wat opvalt bij een aangetast dier is het optreden van gedragsverandering. Het dier wordt onrustig, zondert zich af en bijt en likt naar de aangetaste huidgedeeltes om de irriterende larven te verwijderen. Uiteindelijk wordt het dier sloom en zal het blijven liggen. Bij onderzoek kan de stank opvallen en kunnen er larven worden gezien.

Behandeling

Het zal duidelijk zijn dat de aandoening zeer pijnlijk is. Er dient daarom direct een goede pijnstilling gegeven te worden om te voorkomen dat het dier in shock raakt. De larven kunnen goed bestreden kunnen worden met een snelwerkend vlooienproduct voor hond en kat (nitenpyram, Vlo Kill®). Daarnaast wordt antibiotica gegeven tegen de bacteriële infecties.

Voorkom de infectie!

Houd konijnen (maar ook honden en katten), met name als ze last hebben van diarree of huidwondjes, binnenshuis en voorkom dat er vliegen bij kunnen komen. Inspecteer dagelijks goed de achterhand op de eventuele aanwezigheid van vliegeneitjes.

Is jouw konijn al verzekerd?