Ziek door de kat

Zoonose

Ziek door de kat

Zoönosen, wellicht heb je er weleens van gehoord. Het zijn ziekten die van dier op mens kunnen overgaan. Zoals bijvoorbeeld Q-koorts, maar ook gekkekoeienziekte en hondsdolheid zijn bekende zoönosen. Daarnaast zijn er echter meer ziektes die (huis)dieren kunnen overbrengen op mensen. Gelukkig is niet iedere zoönose even ernstig, maar hiervoor geldt wel, beter voorkomen dan genezen.

medische kosten kat

Beter voorkomen dan genezen

Moet je nu bang zijn om een zoönose op te lopen? Nee, absoluut niet! In Nederland heersen gelukkig niet veel (gevaarlijke) zoönosen. Door goede dierziektebestrijdingsprogramma’s is de kans op besmetting zeer klein. Wel moet we opletten en ons bewust zijn van het feit dat er dierziekten voorkomen waar mensen ook ziek van kunnen worden.

Op reis?

Dee kans op het oplopen van een zoönose wanneer je in warmere landen (Zuid-Europa) op reis bent aanzienlijk groter. Om de simpele reden dat daar meer zoönosen heersen, maar tevens omdat de controle op dierziekten minder goed is. Vandaar ook dat het goed is om een bezoek aan de dierenarts te brengen wanneer je plannen heeft om met je huisdier naar het buitenland te gaan. Mede door het veranderende klimaat is de kans reëel dat enkele voorheen niet in Nederland voorkomende dierziekten ook in Nederland (gaan) voorkomen. Verschillende (overheids)instanties houden dit in de gaten. Daarbij wordt nauw samengewerkt door dierenartsen en artsen.

Het voert te ver om alle zoönosen te noemen. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staan de belangrijkste per diersoort genoemd: www.rivm.nl/ziekdoordier.

Wat kun je zelf doen?

Om het oplopen van zoönosen te voorkomen kun je een aantal eenvoudige maatregelen nemen:

  • Goede hygiëne! Na het spelen met dieren, na het verzorgen van dieren of na ieder ander contact met dieren, altijd goed de handen met water en zeep wassen.
  • Laat katten niet in je gezicht of aan wondjes likken.
  • Bestrijd vlooien, teken en luizen. Controleer je kat en jezelf op teken tijdens het tekenseizoen.
  • Bestrijd ongedierte in en rond het huis.
  • Ontworm je huisdieren tenminste viermaal per jaar, of laat eventueel de ontlasting van je kat onderzoeken door de dierenarts.
  • Laat je kat tijdig vaccineren.
  • Ga goed voorbereid met je kat op vakantie.
  • Geef je katten geen slachtafval. Als je rauw vlees wilt geven, verzeker je dan van de kwaliteit.
  • Ga tijdig naar de dierenarts als je kat ziek lijkt.

Dierenarts of huisarts
Als je vragen heeft over je kat neem dan contact op met je dierenarts. Heb je vragen over je eigen gezondheid of die van anderen, neem dan contact op met je huisarts.

verzeker je kat