Wordt uw kat een dagje ouder?

kat ouder

Wordt uw kat een dagje ouder?

Als uw kat ouder wordt, dan kan het voorkomen dat u zich zorgen maakt omdat u veranderingen in de dagelijkse routine van uw kat ziet. Bijvoorbeeld omdat uw kat rustiger wordt, meer slaapt, minder eet, wat magerder wordt omdat vooral zijn bespiering vermindert, om maar een paar voorbeelden te noemen. Deze veranderingen zijn niet ongewoon voor een gezond ouder wordende kat. Toch kan het moeilijk zijn om het onderscheid te maken met de verschijnselen van een paar regelmatig optredende ziektes bij oudere katten.

Ziektes bij een ouder wordende kat

Veel ziektes zijn niet specifiek aan leeftijd gebonden, maar bijvoorbeeld tumoren, nierziekten en schildklierproblemen, de laatste twee vaak in combinatie met hoge bloeddruk, komen vaker voor op hogere leeftijd.

medische kosten kat

Welke verschijnselen ziet u?

De verschijnselen zijn afhankelijk van het stadium en de ernst van de ziekte. In het beginstadium van een nierziekte maar ook een schildklierziekte kan opvallen dat uw kat meer gaat drinken en gaat plassen. Bij een nierziekte vermindert vaak ook de eetlust terwijl een kat met een schildklierziekte in het algemeen juist meer gaat eten. Vermageren treedt bij zowel nier- als schildklierziektes op en is een veelvoorkomend symptoom van een tumorziekte. Wanneer u twijfelt of het gedrag van uw kat alleen veroorzaakt wordt door ouderdom doet u er verstandig aan een afspraak te maken bij uw dierenarts.

Op gesprek

Uw dierenarts gaat met u in gesprek over de verschijnselen van de kat om zo de oorzaak te achterhalen. Er wordt een uitgebreid lichamelijk onderzoek verricht en als dat nodig is zal hij of zij ook aanvullend onderzoek voorstellen. Het kan bijvoorbeeld zinvol zijn om bloedonderzoek te verrichten naar de nier- en schildklierfunctie en de bloeddruk te meten. Echografisch onderzoek van de buik kan meer inzicht geven wanneer daar bij het lichamelijk onderzoek afwijkingen gevonden worden.

Wat kunt u zelf doen?

Uw kat kan niet praten, bereidt u daarom goed voor op het gesprek met de dierenarts. Als u heel precies kunt vertellen wat er veranderd is aan het gedrag van uw kat, kan uw dierenarts u beide beter helpen. Laten we het probleem verminderde eetlust als voorbeeld gebruiken. Uw dierenarts zal precies willen weten hoeveel minder uw kat eet. Betekent het dat uw kat een of twee keer per week zijn avondeten laat staan, vrijwel alleen nog maar zijn blikvoer eet en helemaal geen brokjes meer, of misschien al meerdere dagen echt helemaal niets meer wil eten?

Ongerust?
Neem telefonisch contact op met uw dierenartsenpraktijk en overleg of het nodig is voor uw kat een afspraak te maken.

verzeker uw kat