Wordt jouw kat een dagje ouder?

kat ouder

Wordt jouw kat een dagje ouder?

Als je kat ouder wordt, dan kan het voorkomen dat je jezelf zorgen maakt omdat je veranderingen in de dagelijkse routine van je kat ziet. Bijvoorbeeld omdat je kat rustiger wordt, meer slaapt, minder eet, wat magerder wordt omdat vooral zijn bespiering vermindert, om maar een paar voorbeelden te noemen. Deze veranderingen zijn niet ongewoon voor een gezond ouder wordende kat. Toch kan het moeilijk zijn om het onderscheid te maken met de verschijnselen van een paar regelmatig optredende ziektes bij oudere katten.

Ziektes bij een ouder wordende kat

Veel ziektes zijn niet specifiek aan leeftijd gebonden, maar bijvoorbeeld tumoren, nierziekten en schildklierproblemen, de laatste twee vaak in combinatie met hoge bloeddruk, komen vaker voor op hogere leeftijd.

medische kosten kat

Welke verschijnselen ziet u?

De verschijnselen zijn afhankelijk van het stadium en de ernst van de ziekte. In het beginstadium van een nierziekte maar ook een schildklierziekte kan opvallen dat je kat meer gaat drinken en gaat plassen. Bij een nierziekte vermindert vaak ook de eetlust terwijl een kat met een schildklierziekte in het algemeen juist meer gaat eten. Vermageren treedt bij zowel nier- als schildklierziektes op en is een veelvoorkomend symptoom van een tumorziekte. Wanneer je twijfelt of het gedrag van je kat alleen veroorzaakt wordt door ouderdom doet je er verstandig aan een afspraak te maken bij je dierenarts.

Op gesprek

Je dierenarts gaat met jou in gesprek over de verschijnselen van de kat om zo de oorzaak te achterhalen. Er wordt een uitgebreid lichamelijk onderzoek verricht en als dat nodig is zal hij of zij ook aanvullend onderzoek voorstellen. Het kan bijvoorbeeld zinvol zijn om bloedonderzoek te verrichten naar de nier- en schildklierfunctie en de bloeddruk te meten. Echografisch onderzoek van de buik kan meer inzicht geven wanneer daar bij het lichamelijk onderzoek afwijkingen gevonden worden.

Wat kun je zelf doen?

Je kat kan niet praten, bereid je daarom goed voor op het gesprek met de dierenarts. Als je heel precies kunt vertellen wat er veranderd is aan het gedrag van je kat, kan je dierenarts je beide beter helpen. Laten we het probleem verminderde eetlust als voorbeeld gebruiken. Je dierenarts zal precies willen weten hoeveel minder je kat eet. Betekent het dat je kat een of twee keer per week zijn avondeten laat staan, vrijwel alleen nog maar zijn blikvoer eet en helemaal geen brokjes meer, of misschien al meerdere dagen echt helemaal niets meer wil eten?

Ongerust?
Neem telefonisch contact op met je dierenartsenpraktijk en overleg of het nodig is voor je kat een afspraak te maken.

verzeker je kat