Verstopping bij katten

verstopping katten

Verstopping bij katten

Hebben katten daar ook al last van, vraag je jezelf misschien af. Het antwoord is ja, veel katten hebben hier last van! Vooral bij oudere katten en Oosterse rassen kan obstipatie een groot probleem zijn. En, ervaring leert dat katten er net zoveel hinder van ondervinden als mensen.

Wat is obstipatie precies?

Bij obstipatie, constipatie of verstopping heeft het dier moeite met de ontlasting. Het dier heeft minder vaak, pijnlijke ontlasting. Er is ook sprake van vertraagde darmpassage. De ontlasting hoopt zich op in de laatste delen van de darm: het colon en rectum. De kat zal gaan persen om te proberen de
ontlasting kwijt te raken en soms tekenen van pijn laten zien.

Wat zijn de oorzaken van obstipatie?

Er zijn vele mogelijke oorzaken:

  • te eenzijdig voer: alleen vlees of vis eten
  • te weinig bewegen
  • niet genoeg naar de kattenbak gaan vanwege te weinig kattenbakken in huis voor het aantal katten of een vieze kattenbak
  • zenuwaandoeningen die de functie van de darm aantasten
  • trauma of pijn aan bekken, rug of heupen
  • alles dat het moeilijk of pijnlijk maakt voor de kat om een gehurkte houding aan te nemen kan leiden tot obstipatie
  • obstructie door een vreemd voorwerp, botjes, haarballen, vernauwingen of tumoren
  • uitdroging of verzwakking door ziekte

medische kosten kat

Niet altijd duidelijk

Een kat met obstipatie kan enige tijd onopgemerkt blijven voor de eigenaar. De meeste katten worden niet uitgelaten door de eigenaar maar regelen dit, net zoals vele andere zaken, zelf. De kat gaat of naar de kattenbak of doet de behoeft buiten. Als de stoelgang lastig verloopt ontgaat dat dus de eigenaar. Ook produceren niet alle katten elke dag ontlasting. Er zijn veel katten die om de dag ontlasting hebben, zonder daar ongemak van te ondervinden.

Hoe weet ik of mijn kat last heeft van obstipatie?

Een kat met obstipatie zal vaker naar de bak gaan en persen of onrustig gedrag op de bak vertonen. Sommige katten zullen klagelijk mauwen. Vaak zijn er in de bak kleine, keiharde stukje ontlasting te zien. Soms druppelt er vloeibare ontlasting langs de harde opgehoopte faeces en lijkt het alsof de kat diarree heeft. Vaak deponeren katten met obstipatie hun ontlasting buiten de kattenbak.

Hoe wordt obstipatie behandeld?

Je dierenarts heeft verschillende soorten laxeermiddelen voor katten en zul je adviseren welke voor je kat geschikt zijn. Het is vaak uitproberen welk middel of combinatie van middelen bij een bepaalde kat het beste werkt. Vooral oudere of Oosterse katten, waarbij obstipatie vaak voorkomt moeten soms levenslang een laxeermiddel krijgen. Als echt niets meer helpt is een operatie waarbij een deel van de darm verwijderd wordt de laatste optie. Bij de meeste katten komt het niet zo ver.

Wacht niet te lang en vraag je dierenarts om advies.

verzeker je kat