Verstopping kat, wat moet ik weten?

verstopping kat

Normaal poept een kat iedere dag, maar wanneer dit niet meer het geval is en er harde keutels worden geproduceerd, dan heeft hij last van verstopping of obstipatie. Dat kan door verschillende problemen worden veroorzaakt, maar meestal is het een gevolg van te weinig drinken, te weinig vezels in de voeding krijgen en/of te weinig beweging.

Wat is obstipatie precies?

Bij obstipatie, constipatie of verstopping heeft het dier moeite met de ontlasting. Het dier heeft minder vaak, pijnlijke ontlasting. Er is ook sprake van vertraagde darmpassage. De ontlasting hoopt zich op in de laatste delen van de darm: het colon en rectum. De kat zal gaan persen om te proberen de ontlasting kwijt te raken en soms tekenen van pijn laten zien.

Wat zijn de oorzaken van obstipatie?

Er zijn vele mogelijke oorzaken:

  • te eenzijdig voer: alleen vlees of vis eten
  • te weinig bewegen
  • niet genoeg naar de kattenbak gaan vanwege te weinig kattenbakken in huis voor het aantal katten of een vieze kattenbak
  • zenuwaandoeningen die de functie van de darm aantasten
  • trauma of pijn aan bekken, rug of heupen
  • alles dat het moeilijk of pijnlijk maakt voor de kat om een gehurkte houding aan te nemen kan leiden tot obstipatie
  • obstructie door een vreemd voorwerp, botjes, haarballen, vernauwingen of tumoren
  • uitdroging of verzwakking door ziekte

Niet altijd duidelijk

Een kat met obstipatie kan enige tijd onopgemerkt blijven voor de eigenaar. De meeste katten worden niet uitgelaten door de eigenaar maar regelen dit, net zoals vele andere zaken, zelf. De kat gaat of naar de kattenbak of doet de behoefte buiten. Als de stoelgang lastig verloopt ontgaat dat dus de eigenaar. Ook produceren niet alle katten elke dag ontlasting. Er zijn veel katten die om de dag ontlasting hebben, zonder daar ongemak van te ondervinden.

Hoe weet ik of mijn kat last heeft van obstipatie

Een kat met obstipatie zal vaker naar de bak gaan en persen of onrustig gedrag op de bak vertonen. Sommige katten zullen klagelijk mauwen. Vaak zijn er in de bak kleine, keiharde stukje ontlasting te zien. Soms druppelt er vloeibare ontlasting langs de harde opgehoopte faeces en lijkt het alsof de kat diarree heeft. Vaak deponeren katten met obstipatie hun ontlasting buiten de kattenbak.

Verstopping bij de kat, dit zijn de klachten

Het moet de eigenaar gaan opvallen dat er geen ontlasting in de kattenbak meer wordt geproduceerd of misschien alleen nog wat kleine harde keuteltjes. Ook zien we de kat wel steeds naar de kattenbak gaan, waar vervolgens onder klaaglijk gemiauw niets wordt geproduceerd. Let op: dit laatste kan ook een aanwijzing zijn voor een verstopping van de plasbuis en dan is het advies om direct naar de dierenarts te gaan. Na verloop van tijd kan er vermagering optreden omdat de kat minder gaat eten en de buik langzaam voller raakt door de overvulde darm.

Overvulling van de dikke darm

Een andere oorzaak kan dus een overvulling van de dikke darm zijn, megacolon genoemd. Bij onderzoek van de buik voelt de dierenarts dan voor het bekken een sterk verwijde dikke darm die vol zit met opgehoopte en ingedroogde ontlasting. Daar kan de darm dusdanig van uitgerekt worden dat er zenuwbeschadiging ontstaat in de darmwand waardoor verder functieverlies optreedt en de darm nog minder gaat bewegen (peristaltiek). Op een röntgenfoto kan de afwijking duidelijk worden gezien.

Er worden drie groepen oorzaken onderscheiden. In de meeste gevallen is geen oorzaak te vinden en dat wordt idiopathisch megacolon genoemd. Als tweede is er een erfelijke vorm bekend. Als derde en laatste zijn er de verkregen problemen. Een voorbeeld hiervan is stress waardoor een kat zijn ontlasting gaat ophouden. Dat kan optreden bij een verkeerd geplaatste kattenbak, veranderde kattenbakvulling of veranderingen in de leefomgeving, bijvoorbeeld verhuizing of een nieuw dier of baby. Bij langhaarkatten kan een grote hoeveelheid opgelikte haren tot verstopping leiden. Bij nieraandoeningen verliest een kat veel vocht waardoor de ontlasting in de darm indroogt. Ten slotte kan pijn (bijvoorbeeld van de rug) of bekkenproblemen (fractuur of tumor) een reden zijn waarom een kat niet kan of wil poepen.

Behandeling verstopping katten

Het geven van nat (blik)voer samen met (plantaardige of vis) olie of laxeermiddelen, een vezelrijke (dieet)voeding en het geven van meer beweging kan dan de oplossing zijn tegen verstopping bij de kat. Het is vaak uitproberen welk middel of combinatie van middelen bij een bepaalde kat het beste werkt. Vooral oudere of Oosterse katten, waarbij obstipatie vaak voorkomt moeten soms levenslang een laxeermiddel krijgen. Beweging van de kat kan gestimuleerd worden door voedselbrokjes in allerlei speeltjes in het hele huis te verstoppen, zodat de kat er moeite voor moet doen om deze te vinden en tevoorschijn te halen.

Of als de darm nog niet erg veel is uitgerekt, kan met klisma’s geprobeerd worden om de ontlasting te verwijderen. Als dat lukt kunnen medicijnen (laxeermiddelen) en dieetvoeding met een hoog gehalte aan vezels, de ontlasting zachter maken. Verder moet de kat na de klysma meer gaan bewegen en langhaarkatten vaker geborsteld worden. In het uiterste geval kan het stuk overvulde darm met een operatie worden verwijderd maar bij de meeste katten komt het niet zover.

Kattenverzekering

Vertoont je kat symptomen van verstopping? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`