Verstopping bij de kat

verstopping kat

Verstopping bij de kat

Normaal poept een kat iedere dag, maar wanneer dit niet meer het geval is en er harde keutels worden geproduceerd, dan heeft hij last van verstopping of obstipatie. Dat kan door verschillende problemen worden veroorzaakt, maar meestal is het een gevolg van te weinig drinken, te weinig vezels in de voeding krijgen en/of te weinig beweging. Het geven van nat (blik)voer samen met (plantaardige of vis) olie of laxeermiddelen, een vezelrijke (dieet)voeding en het geven van meer beweging kan dan de oplossing zijn. Beweging van de kat kan gestimuleerd worden door voedselbrokjes in allerlei speeltjes in het hele huis te verstoppen, zodat de kat er moeite voor moet doen om deze te vinden en tevoorschijn te halen.

medische kosten kat

Overvulling van de dikke darm

Een andere oorzaak kan een overvulling van de dikke darm zijn, megacolon genoemd. Bij onderzoek van de buik voelt de dierenarts dan voor het bekken een sterk verwijde dikke darm die vol zit met opgehoopte en ingedroogde ontlasting. Daar kan de darm dusdanig van uitgerekt worden dat er zenuwbeschadiging ontstaat in de darmwand waardoor verder functieverlies optreedt en de darm nog minder gaat bewegen (peristaltiek). Op een röntgenfoto kan de afwijking duidelijk worden gezien.

Er worden drie groepen oorzaken onderscheiden. In de meeste gevallen is geen oorzaak te vinden en dat wordt idiopathisch megacolon genoemd. Als tweede is er een erfelijke vorm bekend. Als derde en laatste zijn er de verkregen problemen. Een voorbeeld hiervan is stress waardoor een kat zijn ontlasting gaat ophouden. Dat kan optreden bij een verkeerd geplaatste kattenbak, veranderde kattenbakvulling of veranderingen in de leefomgeving, bijvoorbeeld verhuizing of een nieuw dier of baby. Bij langhaarkatten kan een grote hoeveelheid opgelikte haren tot verstopping leiden. Bij nieraandoeningen verliest een kat veel vocht waardoor de ontlasting in de darm indroogt. Ten slotte kan pijn (bijvoorbeeld van de rug) of bekkenproblemen (fractuur of tumor) een reden zijn waarom een kat niet kan of wil poepen.

Klachten bij verstopping

Het moet de eigenaar gaan opvallen dat er geen ontlasting in de kattenbak meer wordt geproduceerd of misschien alleen nog wat kleine harde keuteltjes. Ook zien we de kat wel steeds naar de kattenbak gaan, waar vervolgens onder klaaglijk gemiauw niets wordt geproduceerd. Let op: dit laatste kan ook een aanwijzing zijn voor een verstopping van de plasbuis en dan is het advies om direct naar de dierenarts te gaan. Na verloop van tijd kan er vermagering optreden omdat de kat minder gaat eten en de buik langzaam voller raakt door de overvulde darm, waardoor de rest van het darmstelsel minder gevuld kan worden.

Behandeling

Als de darm nog niet erg veel is uitgerekt, kan met klisma’s geprobeerd worden om de ontlasting te verwijderen. Als dat lukt kunnen medicijnen (laxeermiddelen) en dieetvoeding met een hoog gehalte aan vezels, de ontlasting zachter maken. Verder moet de kat meer gaan bewegen en langhaarkatten vaker geborsteld worden. In het uiterste geval kan het stuk overvulde darm met een operatie worden verwijderd.

verzeker je kat

Lees ook de blog ‘De kattenbak en onzindelijkheid