Uw kat is vermist

kat vermist

Uw kat is vermist

Je wilt er liever niet aan denken, maar het kan helaas gebeuren dat je kat vermist raakt. Welke stappen moet je ondernemen als je kat vermist is? We nemen in het kort de belangrijkste punten met jou door.

Meld het altijd meteen bij de juiste instantie
U moet kunnen aamtonen dat je er alles aan heeft gedaan om je dier terug te krijgen. Je bent namelijk niet langer eigenaar van het dier als het wegloopt en je hebt er onvoldoende of niets aan gedaan om het dier terug te krijgen. De gemeente wijst meestal een asiel of andere opvang aan waarbij je de vermissing van je huisdier moet melden. Ook is het verstanding om de vermissing te melden bij Amivedi en de plaatselijke dierenambulance.

Achtergelaten huisdieren
Wanneer katten onbeheerd achtergelaten (lijken te) zijn, moet de gemeente zorgdragen voor hun opvang. Daarvoor hebben ze afspraken gemaakt met het plaatselijke asiel. Wanneer de eigenaar van het dier zich niet binnen twee weken meldt bij het asiel, is het asiel bevoegd om er een andere baas voor te zoeken. Wanneer de eigenaar zich wel meldt binnen deze periode, dan zijn de kosten voor opvang voor zijn rekening.

Toon aan dat het huisdier van jou is
Een andere mogelijkheid is dat iemand je dier vindt en het niet aan je terug wil geven. Dat zijn lastige en vervelende situaties. In dergelijke gevallen moet soms naar de rechter worden gegaan om het dier terug te eisen. Je moet dan aan kunnen tonen dat het je dier was. Een chip en een dierenpaspoort zijn overigens middelen om een dier te identificeren, maar helaas geen bewijs dat het dier ook je eigendom is. Zorg naast de microchip, die uiteraard op je naam en adres geregistreerd staat, voor voldoende foto’s, getuigenverklaringen en bewaar betalingsbewijzen voor de zorg voor het dier. Dat je een emotionele band heeft met het dier in kwestie, doet er helaas in het Burgerlijk recht niets toe.

Als je een dier vindt
Gezelschapsdieren zijn voor het Burgerlijk recht ‘zaken’ waarop eigendom, bezit en houderschap van toepassing zijn, net als een voorwerp zoals een pc of een fiets. Daarom moet u, bij het vinden van een huisdier, dit melden bij de bevoegde instanties; dus het asiel dat door de gemeente is aangewezen als dierenopvang. Als je zelf het dier verzorgt totdat de eigenaar zich meldt, mag je een vergoeding voor de verzorging van het dier vragen. Als je het door jou gevonden gezelschapsdier heeft gemeld bij de juiste instanties en na een jaar heeft zich nog niemand gemeld, dan kun je ook eigenaar worden van het dier.

Het is dus verstandig om altijd goed op je kat te  letten! Zeker in een vreemde omgeving of onder andere omstandigheden.