Suikerziekte hond en kat

Suikerziekte hond en kat

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte of diabetes mellitus is een aandoening waarbij een te hoog glucosegehalte in het bloed aanwezig is door een tekort aan het hormoon insuline. Glucose is een belangrijke energiebron voor de lichaamscellen. Het wordt tijdens de vertering van de koolhydraten uit de voeding gevormd in de dunne darm en van daaruit opgenomen in het bloed. Glucose kan alleen vanuit het bloed de lichaamscellen in met behulp van insuline. Dieren met suikerziekte produceren of te weinig insuline of zijn de cellen minder gevoelig voor insuline, waardoor het bloedsuikergehalte te hoog wordt.

Hoe ontstaat suikerziekte?

Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier (pancreas). Suikerziekte kan daarom ontstaan als de alvleesklier niet meer goed werkt door bijvoorbeeld ontstekingen, ongewenste afweerreacties of medicijnen. Bij de kat zijn, evenals bij de mens, overgewicht en verminderde lichamelijke activiteit een belangrijke oorzaak van het ontstaan van suikerziekte. Hierbij worden de cellen minder gevoelig voor insuline. Bij de hond heeft het vrouwelijk geslachtshormoon een vergelijkbare werking.

Hoe zie ik of mijn hond of kat heeft van suikerziekte?

De meest voorkomende klachten zijn veel drinken en veel plassen, toegenomen eetlust, vermagering ondanks de goede eetlust, slechte vachtconditie en verminderd uithoudingsvermogen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De dierenarts stelt de diagnose door bloedonderzoek, waarbij het glucosegehalte wordt gemeten. Dit wordt een aantal keren gedaan, omdat het glucosegehalte wat kan variëren. Verder wordt meestal ook urineonderzoek gedaan.

Waaruit bestaat de behandeling?

Suikerziekte is in de meeste gevallen goed te behandelen met een combinatie van insuline- injecties en aanpassing van de voeding. Het is hierbij heel belangrijk een strikte dagelijkse routine te volgen, met injecties (meestal twee keer per dag) en maaltijden op vaste tijden. Je dierenarts stelt hiervoor een schema op een leer je hoe je de insuline-injecties moet geven, wat gelukkig niet moeilijk en niet pijnlijk is voor je huisdier. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van suikerziekte is het geven van dezelfde voeding op dezelfde tijden, afgestemd op de insuline-injecties. Hierdoor worden teveel schommelingen in het bloedsuikergehalte voorkomen. Er is speciale dieetvoeding voor suikerziekte bij de dierenarts verkrijgbaar die speciale koolhydraten en voedingsvezels bevat die langzaam verteerd worden en daardoor zorgen voor een geleidelijke afgifte van glucose uit de dunne darm naar het bloed. Hierdoor is de suikerziekte vaak beter te reguleren en kan het dier minder insuline nodig hebben.

Hoe lang moet ik dieetvoeding geven?

Wanneer suikerziekte het gevolg van overgewicht (kat) of de invloed van geslachtshormonen (teef), kan de aandoening soms verdwijnen als het juiste gewicht is bereikt of de teef is gecastreerd. In de andere gevallen is de insuline levenslang nodig evenals de aangepaste (dieet)voeding.

Andere baasjes lezen ook: