Suikerziekte bij katten

suikerziekte katten

Suikerziekte bij katten

Voor de meeste eigenaren is het een schok als de diagnose suikerziekte bij hun kat wordt vastgesteld. Dat is goed te begrijpen! Het is algemeen bekend dat suikerziekte een impact op het leven van mens en dier heeft. Suikerziekte is echter goed te behandelen. Suikerziekte ontstaat door een tekort aan insuline, een hormoon dat door de alvleesklier geproduceerd wordt. Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen suiker kunnen opnemen. De cellen hebben suiker nodig als bron van energie.

Grote gevolgen door te weinig insuline

Als er te weinig insuline is, dan blijft de suikerspiegel in het bloed hoog. De lichaamscellen kunnen het suiker niet opnemen. Het dier moet de hoge suikerspiegel kwijt en scheidt de suiker uit in de urine.
Terwijl de lichaamscellen bij gebrek aan suiker overgaan op lichaamsvet en eiwit als energiebron, met als resultaat dat de kat gewicht gaat verliezen. Ondanks dat het dier, zeker in het begin van de ziekte, goed eet. De afvalproducten van deze veranderde lichaamsprocessen zijn giftig, waardoor het dier,zeker als het al langer lijdt aan suikerziekte, erg ziek zal worden.

medische kosten kat

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?

In het begin zijn de belangrijkste symptomen veel drinken en veel plassen. In een later stadium valt het dier af, terwijl ze wel goed eet. Deze situatie kan jaren duren zonder dat de kat echt ziek lijkt.

Zonder behandeling gaat het dier dood
Wanneer de suikerziekte niet wordt behandeld zal de kat op een gegeven moment in een crisis terecht komen. Het dier eet niet meer, braakt en raakt uitgedroogd. De behandeling van deze crisis is erg intensief en vereist opname in een kliniek. Indien een kat in deze crisis geen behandeling krijgt, dan overlijdt het dier!

Risico’s en het voorkomen van diabetes (suikerziekte)

De meeste katten die suikerziekte krijgen zijn 7-10 jaar en hebben overgewicht. Overgewicht is dus een belangrijke oorzaak. Er zijn echter uitzonderingen. Suikerziekte kan ook ontstaan door langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals prednison (en soortgelijke stoffen) en progesteron (de poezenpil).

Voorkomen?
Voorkom dus overgewicht bij je dier. Goede voeding en lichaamsbeweging zijn cruciaal. Is je kat te zwaar? Laat je dier dan, onder begeleiding, afvallen. Je dierenarts kan je hiermee helpen! Als je zeker weet dat je geen nestje (meer) wilt krijgen, dan is het beter om de poes te laten steriliseren. Drinkt en plast je kat meer, of verliest het dier ondanks een normale eetlust lichaamsgewicht, maak dan een afspraak met je dierenarts voor een consult.

Suikerziekte behandelen

De behandeling vindt plaats door ’s ochtends en ’s avonds insuline-injecties te geven. De naald is erg dun en de kat heeft hier over het algemeen geen last van. De insuline-injecties doen de hoge suikerspiegel dalen. Behandeling met tabletten is meestal niet succesvol bij de kat.

Is de behandeling met insuline levenslang?
Bij de meeste katten wel. Onderzoek toont echter aan dat als de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld en jou direct met insuline-injecties beginnen, 50-60% van de katten genezen van suikerziekte. Zij hebben dan geen insuline meer nodig. Ook bij deze ziekte geldt dus hoe eerder je dierenarts de behandeling begint, des te beter dit voor de patiënt is.

Met de juiste behandeling, deskundig monitoring en wat geduld lukt het altijd om de suikerziekte onder controle te krijgen. Met behoud van levenskwaliteit voor de kat en plezier voor de baas!

verzeker je kat