Oudje van de maand Sheba

Oudje van de maand Sheba

Naam: Sheba

Ras: Europese korthaar

Mannetje of vrouwtje: vrouwtje

Geboren: 06-06-2000

Baasje: Marga

 

Waarom heb je voor dit ras gekozen? Wat trok je aan?

We moesten onze oude kater Quinty laten inslapen en zijn daarna naar het asiel gegaan voor een nieuw huisgenootje, misschien wel twee. Ook hoefden ze niet meer zo jong te zijn. Toen men hoorde dat het er ook twee mochten zijn, werden de koppeltjes aan ons voorgesteld. Het werden Pino en Sheba. Ze waren altijd samen geweest en hadden al een paar keer in het asiel gezeten. Pino was erg leuk om te zien, grijs/blauw en Sheba helemaal zwart. Eenmaal thuis bleef Pino 2 weken op zolder en kwam Sheba meteen bij ons zitten. Langzaam aan kwam Pino ook steeds meer naar beneden en in onze buurt.

Was je kat nog jong dat je hem kreeg? Wat is je leukste herinnering uit die tijd?

Pino was 12 en Sheba was 8 jaar. De eerste tijd was niet gemakkelijk. Hoewel Pino en Sheba bij elkaar hoorden, leken ze niet veel aan elkaar te hebben. Pino had apart voer en Sheba was erg jaloers op hem. Hij moest in een andere ruimte eten, anders at Sheba alles op. Sheba bleek alsmaar te willen eten. Een leuke herinnering: Op een dag kwam ze de hele dag niet eten en bleek op zolder te liggen. We dachten dat ze ziek was, tot bleek dat ze in de voorraadkast had kunnen komen, de zak met het voer van Pino kapot had gebeten en zich flink tegoed had gedaan…
Toen Pino goed bij ons gewend was, kreeg hij ernstige klachten, mogelijk door een hersentumor. We moesten hem laten inslapen. We hebben hem maar een paar maanden gehad. Sheba heeft hem nog geen dag gemist, alle aandacht was nu voor haar. Het was duidelijk dat we er geen andere kat bij zouden gaan nemen

Indien je kat op latere leeftijd bij je kwam? Heb je bewust hier voor gekozen?

Onze eerste kat Quinty was al oud, toen hij bij ons kwam. We zagen dat een oude kat minder behoefte heeft om verder van huis te gaan, met alle gevaren van dien. De rust die uitgaat van oudere katten spreekt ons aan. Ook gunnen we juist de oudere katten een fijn huis. We hadden nooit gedacht dat we Sheba zo lang zouden hebben, ze wordt in juni 19 jaar!

Hoe ging het opvoeden?

Sheba houdt erg van knuffelen. Als we zitten te eten, mag ze even niet komen en zit dan netjes te wachten tot het toetje op is. Op het aanrecht springen heeft ze een keer gedaan, waarna we haar er direct duidelijk van weggejaagd hebben. Meer moeite was niet nodig, ze heeft het nooit meer gedaan. Erg knap dat ze ons een beetje gehoorzaamt. Op de computer is ze erg jaloers. Uiteindelijk had ze een kleedje ernaast, waar ze mocht gaan zitten. Doordat ze nu niet meer zo goed kan springen, komt ze niet meer bij de computer.

Kan je wat over het karakter vertellen?

Sheba heeft altijd een moeder nodig, zeggen wij. De kinderen zeiden altijd: ‘Eten eten, m’n moeder m’n moeder’. Die twee zaken waren het belangrijkste voor Sheba. Nu ze zo oud is, zit ze bij ons allemaal, al wisselt ze meestal van schoot als haar moeder erbij komt zitten. Sheba slaapt bij ons op bed, liefst zo dicht mogelijk tegen haar moeder aan. Sheba houdt van mensen en absoluut niet van andere dieren. Ze is bang voor honden.
In de zomervakantie ging Sheba altijd naar het pension, dat is nu teveel voor haar. Dan komt Jolanda wel een paar keer per dag en laat Sheba zich lekker door haar tweede moeder knuffelen.

Goede verzorging is een belangrijk onderdeel om een kat oud te laten worden. Wanneer is de laatste keer dat je bij de dierenarts bent geweest? Waarvoor was dat?

Sheba is doodsbang voor de dierenarts, maar is er helaas erg veel geweest. Direct nadat Pino er niet meer was, kon Sheba niet meer eten. Ze bleek antistoffen te maken tegen haar eigen gebit. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen het hele gebit te laten trekken, dat gaf nog een kans op genezing. Sheba was toen 8 jaar en knapte daardoor helemaal op. Een paar jaar daarna brak ze haar poot en moest veelvuldig naar de dierenarts. De laatste jaren heeft ze regelmatig blaasontsteking en zijn haar poten krom en pijnlijk. We hebben afgesproken zo min mogelijk met haar naar de dierenarts te gaan, vanwege haar angst. I.v.m. een ingegroeide nagel is ze een paar weken geleden nog weer even geweest.

Heb je naast dierenartsbezoeken nog andere dingen gedaan, dat je hond nu zo oud is?

Knuffelen, daar houdt Sheba van!

Wat is je beste tip voor een lang, gelukkig en gezond kattenleven?

Vooral veel knuffelen! Letten op het gewicht. Sheba heeft wel 6 kilo gewogen, dit terug kunnen krijgen naar 4,5 kilo. Ernstige problemen door haarballen kunnen verminderen na het vinden van het juiste voer.