Oudje van de maand – Pietje

Oudje van de maand – Pietje

Naam: Pietje

Ras: De kat is een Europese korthaar

Mannetje of vrouwtje: vrouwtje

Geboren: 01-05-2001

Baasje: Marian

Pietje-oudje-van-de-maand

Waarom heb je voor dit ras gekozen? Wat trok je aan?

Ik had geen keuze, Pietje was in de steek gelaten.

Was je poes nog een kitten dat je haar kreeg? Wat is je leukste herinnering uit die tijd?

Drie of vier weken, ze was gevonden in een doos op straat, samen met een broertje en een zusje.
Pietje had nog niet alles geleerd, ze was natuurlijk veel te jong zonder moeder komen te staan. Plassen kon ze in de bak, maar poepen deed ze ernaast. Vanwege mijn verhuizing enige tijd later, moest ze een weekje in de kattenopvang, en door de oudere poezen die daar waren, kwam ze geheel volwassen en goed opgevoed terug bij mij thuis. Sindsdien zijn we onafscheidelijk. Waar ik ga, gaat zij. Als ik pijn heb gaat zij op de zere plek liggen en spint mijn pijn minder.

Hoe ging het opvoeden?

Daarmee ben ik bij toeval geholpen door de oudere katten in het kattenhotel.

Kan je wat over het karakter vertellen?

Ze komt als ik haar naam roep, ze zit graag buiten in de zon. Uit de tuin gaat ze niet meer. Vroeger wel, en bracht ze vleermuizen, duiven, muizen en merels mee terug. Zo’n laatste heb ik een keer onder de bank gevonden, pas toen ik ging stofzuigen, jakkie.

Als Pietje ergens niet blij mee is, vind ik bloed in haar plas. Zo ging dat toen ik ander grind had gekocht bijvoorbeeld. Toen ben ik snel de oude gaan halen en was het over. Ik ben toen ook naar de dierenarts gegaan natuurlijk, maar er was niets te constateren. En toen ze het een paar keer meer deed, bleek dat zij zo haar gevoelens toont. Als ik op de bank ga liggen, komt zij zonder uitzondering op mijn zij liggen.
Toen ze dertien was kregen we een hondje. In het begin moest ze er niks van hebben, maar door de jaren heen is ze om de hond gaan geven, zo lief.

Goede verzorging is een belangrijk onderdeel om een hond oud te laten worden. Wanneer is de laatste keer dat je bij de dierenarts bent geweest? Waarvoor was dat?

Ergens eind vorig jaar geloof ik, om te laten controleren of haar pijnstilling voor artrose nog goed helpt en om haar in het algemeen te laten controleren. Ze gebruikt ook niermedicijnen.

Heb je naast dierenartsbezoeken nog andere dingen gedaan, dat je poes nu zo oud is?

Ik denk niks speciaals, goed op haar letten of ze gelukkig is.

Wat is je beste tip voor een lang, gelukkig en gezond poezenleven?

Koop geen supermarkt brokjes, of andere goedkope brokjes waarbij niet over de samenstelling is nagedacht.

Ik leerde dit te laat, dat het bekende merk, beginnende met een W, lekker smaakt maar erg slecht is voor de nieren. Een kat moet vlees en dat soort dingen eten, geen brokjes of blikvoer met groenten, granen en rijst etc. Dat krijgen de organen niet verwerkt.

Als je droogvoer zoekt: kijk dan wat het eerste ingrediënt is, is dit een vlees of vis of kip, dan weet je dat er behoorlijk vlees inzit. Als dit als tweede ingrediënt of nog verder staat, dan zit er maar weinig vlees in de brok. Dit is een tip van een dierenwinkelmedewerker.