Niezen en snotteren

niezen en snotteren

Niezen en snotteren

Niesziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Zoals de naam van de ziekte aangeeft zijn de belangrijkste verschijnselen niezen en snotteren. Niesziekte wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verwekkers. Virussen zoals het calicivirus en het rhinotracheitis virus maar ook Chlamydia en bacteriën die de voorste luchtwegen infecteren spelen een rol.

medische kosten kat

Verschijnselen

Bij katten met niesziekte raken de slijmvliezen van de voorste luchtwegen ontstoken. Door de zwelling van het neusslijmvlies en de snotproductie raakt de neus verstopt. Je hoort dat de kat moeite heeft met ademen. Soms moet de kat zelfs door de bek ademen om nog voldoende lucht binnen te krijgen. Ook de oogslijmvliezen raken ontstoken: de ogen gaan tranen en er kan sprake zijn van een pussige ooguitvloeiing. Zeker als ook het mondslijmvlies ontstoken is zal slikken moeizaam gaan en kan kwijlen opvallen. Als gevolg van al deze verschijnselen voelen katten zich vaak behoorlijk ziek en willen niet of onvoldoende eten en drinken.

Risico op infectie

Niet alle katten die besmet zijn met de verwekkers van niesziekte hebben symptomen van niesziekte. Deze zogenaamde symptoomloze dragers zijn belangrijke verspreiders van de infectie. Vooral op plaatsen waar veel katten bij elkaar komen, denk bijvoorbeeld aan asiels of pensions, kunnen katten gemakkelijk van elkaar de infectie oplopen. Vooral jonge dieren en ongevaccineerde dieren lopen een risico om niesziekte op te lopen.

Behandeling

De meeste katten genezen en hebben geen specifieke behandeling nodig om te genezen van een niesziekte infectie. Omdat er geen behandeling tegen de virusinfectie zelf bestaat is het vooral belangrijk je kat te ondersteunen bij zijn herstel. Voorkomen moet worden dat je kat uitdroogt en onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Wanneer er naast de virusinfectie ook verschijnselen zijn van een bacteriële infectie kan behandeling met antibiotica nodig zijn. Afhankelijk van de ernst van de verschijnselen herstelt een niesziekte infectie binnen 1-2 weken.

Eerst even bellen!

Als je kat verschijnselen vertoont van niesziekte is het in alle gevallen verstandig om voordat je naar de dierenarts gaat telefonisch te overleggen. Niesziekte is een besmettelijke aandoening en als je dierenarts vooraf gewaarschuwd is, kunnen zij maatregelen nemen om het risico op besmetting van andere katten te voorkomen. De dierenarts zal je kat willen onderzoeken om andere oorzaken van niezen uit te sluiten. Als de diagnose niesziekte wordt bevestigd dan bespreekt de dierenarts met jou hoe je de patiënt het beste kunt verplegen en besluiten of aanvullende behandeling met medicijnen of infuus noodzakelijk is.

Voorkomen, beter dan genezen

Als vrijwel alle katten gevaccineerd zijn, dan krijgt het virus veel minder kans zich te verspreiden. De jaarlijkse vaccinatie tegen niesziekte beschermt dus niet alleen je eigen kat maar helpt het risico op infectie met niesziekte bij andere katten te verkleinen. Zorg vooral dat kittens op de juiste tijdstippen gevaccineerd worden. Net als katten die naar een pension gaan. De stress rondom hun verblijf in het pension maakt dat ze juist dan extra gevoelig zijn om niesziekte op te lopen. Er bestaan verschillende manieren om te vaccineren tegen niesziekte, de gewone enting per injectie en de neusdruppel methode. In overleg met de eigenaar bepaalt de dierenarts welke vorm voor de kat het meest geschikt is.

verzeker je kat