Nierziekte

nierziekte

Nierziekte

Een nierziekte bij een kat wordt meestal gekenmerkt door een chronische ontsteking van de nieren. Hierbij is gezond nierweefsel vervangen door voornamelijk bindweefsel. Bindweefsel is steunweefsel dat normaal in het lichaam overal voorkomt, maar dit weefsel kan niet de functie van een orgaan, zoals de nier, overnemen.  Dit ziekteproces leidt tot een ernstig functieverlies van de nieren.

medische kosten kat

Ophoping afvalstoffen

Een belangrijke functie van de nieren is het verwijderen van afvalstoffen van de eiwitstofwisseling uit het lichaam. Als de nieren beschadigd zijn door een chronische ontsteking, vermindert de filtratiecapaciteit van de nieren en blijven deze afvalstoffen in het bloed achter. Hoe slechter de nieren functioneren, hoe hoger de concentratie van deze afvalstoffen wordt en de kat zal zich hier erg ziek van gaan voelen. Ze krijgen een misselijk gevoel, minder eetlust en gaan braken en vermageren.

Veel plassen
Een gezonde nier is in staat om sterk geconcentreerde urine te produceren en zorgt er zo voor dat er geen ongewenst vochtverlies met de urine optreedt. Katten met een gestoorde nierfunctie kunnen dit niet meer en produceren vaak enorme hoeveelheden urine. Omdat ze zoveel meer vocht verliezen zijn ze dorstig en drinken veel meer als voorheen.

De diagnose van een nierprobleem

Veel drinken en het doen van veel grote plassen zijn de eerste verschijnselen van een chronisch nierprobleem. Naast een nierziekte zijn er nog veel andere ziektes die de oorzaak kunnen zijn van veel drinken en het doen van grote plassen. Lichamelijk en aanvullend onderzoek moeten duidelijk maken waar het dier aan lijdt. De dierenarts zal starten met het bespreken van alle verschijnselen van het dier en een uitgebreid lichamelijk onderzoek verrichten. Vervolgens bekijkt hij of, en zo ja welk, aanvullend onderzoek nodig is. Een combinatie van urine- en bloedonderzoek is bijna altijd noodzakelijk. In sommige gevallen is uitgebreider onderzoek, bijvoorbeeld het maken van een echo van de nieren, zinvol.

Het nierdieet

De belangrijkste behandeling van een kat met een nierziekte is het voeren van een zogenaamd “nierdieet”. Hiermee worden de gevolgen van het verlies aan filtratiecapaciteit en het verlies aan concentrerend vermogen in de zieke nier tegengegaan. Een nierdieet bevat minder eiwitten en helpt zo de ophoping van de afvalstoffen van de eiwitstofwisseling te verminderen. Hierdoor zal de patiënt zich minder misselijk voelen, beter eten en daardoor in een betere voedingstoestand blijven. Een nierdieet bevat minder zout en dit helpt mee om de hoeveelheid vochtverlies met de urine te beperken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een nierdieet ook helpt de achteruitgang van de nierfunctie te vertragen.

Medicijnen en vooruitzichten

In sommige gevallen kan het nodig zijn om naast het dieet de behandeling aan te vullen met medicijnen tegen misselijkheid en braken. Een nierziekte is meestal een levenslange aandoening. Helaas treed volledig herstel van een nierziekte niet vaak op. Dat betekent dat je huisdier de rest van zijn leven extra zorg van jou en van ons nodig zal hebben. Naast de behandeling met nierdieet en eventueel medicijnen zijn regelmatige controles nodig. Maar dan kan het dier verder een prima leven leiden!

verzeker je kat