Mijn kat loopt mank

kat loopt mank

Mijn kat loopt mank

Loopt uw kat mank of kreupel, dan is dat vrijwel altijd het gevolg van pijn in de poot. Zeker als de kreupelheid ineens ontstaat. Soms is er sprake van mechanische kreupelheid, in dat geval is één van de poten afwijkend van vorm, te kort of wordt helemaal niet meer belast, wat een onregelmatige gang veroorzaakt. Kreupelheid is altijd een reden tot bezoek aan de dierenarts.

medische kosten kat

Oorzaken kreupelheid

De oorzaken van kreupelheid variëren. Van niet ernstige problemen, zoals gescheurde teennagels tot gecompliceerde botbreuken. Problemen in de botten, spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten kunnen allemaal tot kreupelheid leiden. Na een ongelukje of als gevolg van een ziekteproces, zoals bottumoren, gewrichtsontstekingen of trombose.
Speciaal bij katten komt trombose in combinatie met kreupelheid nog al eens voor bij het verloop van een hartaandoening. Deze hartaandoening leidt tot het ontstaan van bloedstolsels die vervolgens in de grote bloedvaten vastlopen. Meestal is dan de bloedvoorziening van de achterpoten verstoord wat tot kreupelheid en veel pijn leidt.

Onderzoek van de kat

Als uw kat nog kan lopen, begint de dierenarts met het beoordelen van de gang van de kat. Hij stelt dan vast aan welke poot, of poten, de kat kreupel loopt. De dierenarts bepaalt of er sprake is van kreupel lopen of verlamming en onderzoekt hij alle poten van de kat. De beoordeling van de gezonde poten waaraan de kat niet kreupel is, wordt vergeleken met de kreupele poot. Op die manier wordt duidelijk waar het probleem zit. De dierenarts inspecteert en betast bij de liggende kat van onder naar boven de hele poot. Gelet wordt op pijnlijkheid, bewegingsbelemmeringen en de aanwezigheid van zwellingen. Alle gewrichten worden bewogen en beoordeeld op de hoeveelheid gewrichtsvloeistof. Belangrijk is vaststellen of dit pijnlijk is. De bloedstroom naar de poten wordt onderzocht door te voelen of het kloppen van het hart voelbaar is in de grote bloedvaten die naar de poten gaan. Als de poten goed doorbloed zijn, voelen ze warm aan en zijn de voetzooltjes en het ‘leven’ in de nagels roze. Bij twijfel onderzoekt de dierenarts ook het hart van de kat.

Wanneer hulp?

Als uw kat ineens ernstig kreupel is of kreupel thuis komt is het bijna altijd goed met uw dierenarts contact op te nemen voor onderzoek. Dit geldt ook als de kat veel pijn lijkt te hebben. Wanneer uw kat slechts een klein beetje mankt, kunt u even afwachten. Als dit niet duidelijk verbetert binnen 1-2 dagen is het verstandig alsnog dierenarts te contacteren.

verzeker uw kat