Mijn kat braakt

kat braakt

Mijn kat braakt

Sommige katteneigenaren vinden het normaal dat hun kat regelmatig braakt. Inderdaad is in veel gevallen de oorzaak van de misselijkheid en het braken relatief onschuldig en herstelt de kat zonder behandeling. Maar andere oorzaken van braken kunnen heel ernstig zijn! Het is als katteneigenaar dan ook belangrijk om te weten wanneer je met een brakende kat zeker naar de dierenarts moet gaan.

medische kosten kat

Overgeven, hoe ziet het eruit?

Vrijwel iedere katteneigenaar ziet zijn kat weleens braken. Het begint met verschijnselen van misselijkheid. De kat wordt onrustig en gaat vaak heen en weer lopen of miauwen. Wie goed oplet, ziet dat de kat meer gaat slikken en kleine kokhalsbewegingen maakt. Dan begint de buik krachtig samen te trekken. Die krachtsinspanning is nodig om het voedsel uit de maag de slokdarm in te verplaatsen. Tegelijkertijd kan de kat het typische geluid van braken maken en zal de kat de bek wijd openen en valt het braaksel eruit.

Oorzaken van braken

Braken kan veroorzaakt worden door het onvoldoende functioneren van de lever en de nieren. Deze beide organen spelen een rol bij het verwijderen van afvalstoffen uit de bloedbaan. Ophoping van afvalstoffen in het bloed prikkelt het braakcentrum in de hersenen. Datzelfde braakcentrum kan ook geprikkeld worden door problemen in de hersenen of het evenwichtsorgaan. Hiervan is wagenziekte een goed voorbeeld.

De maag- en ook de darmwand kunnen wanneer ze aangetast zijn door ontsteking of tumorvorming ook een braakprikkel oproepen. Ontstekingen in de darmen kunnen veroorzaakt worden door verschillende soorten virussen, bacteriën en parasieten, zoals wormen, maar ook door vreemde voorwerpen zoals speeltjes of haarballen.

De prikkel tot braken kan ook vanuit de buikholte, bijvoorbeeld een ontsteking van het buikvlies, of de organen in de buikholte, zoals de alvleesklier en de baarmoeder, komen. Een tumor in de organen van de buikholte gaat in veel gevallen gepaard met braken.

Wanneer een kat een speeltje inslikt kan dit leiden tot een gedeeltelijke of complete obstructie van de maag of darmen. Dit leidt, zeker als er behalve een obstructie ook een ontsteking en perforatie (doorboren) van de maag of darmwand ontstaat, vaak tot heftig braken en een ernstig zieke kat.

Wanneer naar de dierenarts?

Als de kat frequent en heftig braakt, moet je dit niet afwachten! Het dier neemt onvoldoende voedsel en onvoldoende vloeistof op waardoor kat uitdroogt. Dit gaat zeker bij oude en jonge katten snel. Als je twijfelt of het dier voldoende vocht binnen krijgt door het braken moet je contact opnemen met je dierenarts. Als de kat naast het braken ook andere symptomen heeft zoals slomer wordt, minder eet, meer plast en drinkt of afwijkende ontlasting heeft, ook altijd naar de dierenarts. Ook bij twijfel!

verzeker je kat