Met de kat naar de dierenarts. Toch doen!

Met de kat naar de dierenarts. Toch doen!

Beste katteneigenaar,

In de loop der jaren hoor ik telkens weer waarom je liever niet naar mij toe komt.
‘Hij raakt er helemaal over zijn toeren van. Hij breekt de tent af.’
‘Hij houdt niet van autorijden. Hij schijt alles onder’
‘Hij heeft al een dierenarts tot bloedens toe gebeten. We willen niet dat het je ook overkomt.’

medische kosten katIk weet het. Katten gaan niet graag naar de dierenarts. Af en toe sta ik met dikke handschoenen en bonzend hart tegenover een wezen dat teruggekeerd lijkt naar de oerstaat. Oren plat, tanden ontbloot, een ijzingwekkend gegil producerend. Een wild beest, bereid om te vechten tot de dood. Gelukkig zijn dit uitzonderingen (en loopt het altijd goed af). De meeste katten schikken zich in hun lot en ondergaan het bezoek met stille tegenzin.

Als ik je probeer te overtuigen dat een jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie echt noodzakelijk zijn, zegt u:
‘Hij is kerngezond.’
‘Hij komt niet in contact met andere katten.’
‘Ik heb mijn vorige kat ook nooit laten vaccineren en die is twintig geworden.’

Het klinkt onaardig, maar je als katteneigenaar kan niet zien of je kat echt gezond is…. Een kat, vooral een oudere, kan kwalen hebben die niet direct te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zwak hart, een ontstoken kies achterin de bek, hoge bloeddruk, nieren die minder goed werken. Allemaal kwalen die, als ze op tijd ontdekt worden, nog behandeld kunnen worden.

Alle katten,(ook je kat), moeten gevaccineerd worden tegen twee virusziekten: kattenziekte en niesziekte. Kattenziekte, een dodelijke maagdarmontsteking komt in Nederland niet veel meer voor, maar af en toe zijn er uitbraken, zoals die in Den Helder vorig jaar, die aan vele katten het leven kosten. Niesziekte, de griep van de kat, komt in Nederland erg veel voor. Veel kittens lopen het al in het nest op. De ziekte kan een heel mild, maar ook een heel ernstig verloop hebben. Regelmatig zie ik de ‘chronische niezer’, een kat die het niesziektevirus heeft opgelopen en jaren, soms zijn hele leven lang blijft snotteren en niezen. Ook katten die niet buiten lopen, kunnen katten of niesziekte oplopen. Het virus kan ook door een mens binnengebracht worden. Katten die nooit gevaccineerd worden, kunnen niesziekte oplopen als ze om een andere reden naar de dierenarts gaan. Of als ze per ongeluk naar buiten glippen.

Dus beste katteneigenaar, ik hoop je binnenkort toch in de praktijk te mogen zien. Met je kat.

Chris Polanen, dierenarts

verzeker je kat