Katten en komkommers

katten komkommers

Katten en komkommers

Een katteneigenaar vroeg mij pas: “Zijn katten bang voor komkommers?” Ik dacht: “Wat een vreemde vraag”, maar ontdekte al snel de aanleiding voor deze vraag. Op internet is namelijk momenteel een nieuwe trend in de categorie kattenfilmpjes: katten die schrikken van komkommers.

De situatie in de filmpjes waarin katten schrikken van komkommers is altijd ongeveer hetzelfde: Een of meerdere katten zitten rustig te eten; Iemand legt onopgemerkt door de kat een komkommer achter de kat; De kat stopt na enige tijd met eten, draait zich om en springt met vier poten in de lucht en/of rent weg, alsof de duivel hem op de hielen zit.

medische kosten kat

Territorium

Om te begrijpen waarom de kat zo hevig schrikt is het belangrijk je eerst te verplaatsen in de aard van de kat. Iedere kat heeft een territorium. In het hart van dat territorium, het kernterritorium, eet en slaapt de kat. De katten in de filmpjes bevinden zich allemaal in dat hart van hun territorium, de plek waar ze zich het meest veilig en op hun gemak voelen. Vergelijk het maar met onze slaapkamer en onze keuken. Daar zijn we ook niet op onze hoede, want anders zouden we tijdens het koken constant over onze schouder kijken en ’s nachts geen oog dichtdoen in bed.

Hetzelfde geldt voor deze katten, zij zijn ook niet op hun hoede. Daarnaast is de komkommer voor de kat een vreemd voorwerp en ligt de komkommer ook nog eens op een plek waar even daarvoor niets lag, waardoor de kat er compleet door wordt overvallen als hij zich omdraait.

Misschien speelt de vorm van de komkommer ook nog wel een rol in het schrikeffect. Bij mensen weten we dat de mens als het ware voorgeprogrammeerd is om angst te hebben voor o.a. slangen. Dit komt omdat het voor onze voorouders van groot belang was voor de overleving om slangen te herkennen en er angst voor te hebben. Angst voor slangen en alles wat daarop lijkt zit daardoor diepgeworteld in ons brein. Het zou helemaal niet zo vreemd zijn te veronderstellen dat ook bij katten een dergelijke voorprogrammering in het brein heeft plaatsgevonden en dat ze daardoor sneller en met meer angst reageren op iets dat qua vorm in de richting van een slang komt. Of dit echter hier ook een rol speelt is niet te zeggen.

Plagen of pesten?

De meningen over het plagen van een kat door een komkommer erachter te leggen zijn sterk verdeeld. De een vindt het pure dierenmishandeling, de ander vindt het hilarisch.

De katten in de filmpjes reageren vaak met blinde paniek en dat op de plek waar ze zich juist het meest veilig zouden moeten voelen. Dat is voor mij voldoende reden om het op deze manier laten schrikken van je kat af te raden. Plagen is alleen leuk als de ander snapt dat het maar een spelletje is!

Maggie Ruitenberg
Kattengedragstherapeut

verzeker je kat