Katten en kinderen

katten en kinderen

Katten en kinderen

Katten zijn vaak dol op kinderen. Logisch ook, want kinderen hebben alle tijd om te knuffelen en aandacht te geven aan de dieren en katten houden bijna instinctief van de hoge stemmetjes van jonge kinderen. Natuurlijk zijn er wel een paar regels waar de kinderen zich aan moeten houden om onplezierige situaties voor zowel kat als kind te voorkomen.

Als je met de kat op de dierenartsenpraktijk langskomt voor een gezondheidscontrole of vaccinatie neem dan de kinderen mee. Terwijl de dierenarts je dier onderzoekt is er altijd wel tijd om met de kinderen over de kat te praten en vragen te beantwoorden. Hier volgen enkele tips.

medische kosten kat

Omgaan met katten moet je leren

Katten zijn minder duidelijk in het aangeven dat zij ergens genoeg van hebben dan bijvoorbeeld honden. Hun signalen en lichaamstaal zijn zeer subtiel. Waar honden in een onplezierige situatie grommen of gewoon weglopen, blijven katten vaak liggen of zitten en gaan hun oren iets naar achteren en gaan de snorharen licht trillen. Als je dan doorgaat met aaien of knuffelen, kun je wel eens een krabbel of beet te pakken krijgen, afhankelijk van het temperament van de kat uiteraard. Je moet dus heel goed opletten wat er verandert in het uiterlijk en het gedrag van de kat om te weten hoe zijn gemoedstoestand op een bepaald moment is.

Niet alleen

Vooral jonge kinderen zullen dergelijke kleine veranderingen in het gedrag van de kat niet opmerken en dus is het aan te raden om jonge kinderen niet alleen te laten met de kat en het aaien en spelen altijd te begeleiden. Je weet het best wanneer de kat genoeg heeft gehad en jou kunt het spelen of aaien dan ook tijdig afbreken. Zo blijft het leuk voor kat en kind.

Niet storen a.u.b

Wanneer de kat slaapt, eet of zichzelf aan het schoonmaken is, wenst hij niet gestoord te worden. Leer je kind dat een kat geen speelgoed is dat je te pas en te onpas kunt oppakken en ermee kunt gaan spelen of wandelen. Het is een levend wezen en het verdient met respect behandeld te worden. Ga er nooit vanuit dat een kind uit zichzelf weet wat er wel en niet kan in de omgang met het dier. Vertel je kind dat het niet goed is een kat aan zijn voorpootjes op te tillen, dat het voer- en drinkbakje van de kat met rust gelaten moeten worden en hoe je een kat moet aaien. En dat de kat ook behoefte heeft aan rust.

Goed voor de ontwikkeling

Het omgaan met katten (en andere huisdieren) is goed voor de ontwikkeling van kinderen, dat is inmiddels meermaals aangetoond. Kinderen hebben een beste maatje aan hun kat, een luisterend oor. En ze krijgen verantwoordelijkheidsgevoel wanneer zij mogen helpen bij de verzorging van het dier. Als ouders hun kinderen op de juiste manier leren omgaan met de kat, kan er een levenslange vriendschap ontstaan die prachtige momenten oplevert.

Goed schoonmaken
Mocht de kat toch eens uithalen en een krabbel uitdelen, let dan goed op de krassen in de huid van het kind. Maak krassen van katten altijd goed schoon. Als de wond rood wordt en opzwelt, kan deze ontstoken zijn en is het raadzaam om de huisarts te raadplegen.

verzeker je kat