Katten: buiten of binnen?

kat binnen buiten

Katten: buiten of binnen?

Ieder jaar als de dagen weer langer worden en het voorjaar in aantocht is, is dit een vraag die me veelvuldig gesteld wordt. Een heel terechte vraag ook. Als je ziet hoe katten buiten genieten van de zon, het klimmen in bomen en het jagen op insecten en andere prooidieren, dan ben je al snel geneigd die vraag met een volmondig ‘ja’ te beantwoorden.  Maar het buitenleven is niet alleen maar een groot feest. Wist je dat binnenkatten gemiddeld veel langer leven en gezonder zijn dan buitenkatten?

medische kosten kat

Gevaren voor buitenkatten

In de buitenwereld zijn er allerlei gevaren, die soms de gezondheid van je kat schaden en vaak ook zorgen dat een kat het buitenleven niet overleeft.

De grootste gevaren voor de buitenkat:

  • Verkeer – In ons drukbevolkte land rijden overal auto’s en andere voertuigen en ieder jaar worden er heel veel katten een slachtoffer van het verkeer.
  • Vergiftiging – Bestrijdingsmiddelen en giftige planten zijn ook een gevaar voor de buitenkat. Ook het vangen en opeten van een muis die bestrijdingsmiddel heeft gegeten kan je kat het leven kosten.
  • Ziektes – Als je kat buiten komt is er altijd kans dat je kat in een gevecht met een andere kat verzeild raakt. Tijdens gevechten kan de kat dan besmet raken met Kattenaids (FIV) of Kattenleukemie (FeLV), omdat besmetting met deze ziektes vooral plaats vindt via het speeksel en bloed van katten. Beide zijn ziektes waar de kat uiteindelijk aan sterft.
  • Parasieten – Vlooien, teken en andere parasieten zijn hinderlijk voor de kat en kunnen je kat ziek maken, maar kunnen ook ziektes overbrengen. Buitenkatten hebben hier een veel grotere kans op dan binnenkatten.
  • Honden – Loslopende honden zetten meestal maar wat graag de jacht in op een kat, die hun pad kruist. Als ze de kat te pakken krijgen zijn de gevolgen vaak vreselijk voor de kat.
  • Mensen – Helaas vormen ook mensen regelmatig een gevaar voor katten. Mensen die overlast van katten ondervinden of een hekel aan katten hebben grijpen regelmatig naar middelen, die niet bepaald diervriendelijk zien, bijvoorbeeld beschieten van de kat of vallen plaatsen.

Er zijn dus nogal wat gevaren waar de buitenkat aan bloot wordt gesteld.

Pas op: overlast van buitenkatten

Als eigenaar van een kat die vrij naar buiten gaat loop je daarnaast vaak het risico op ruzie krijgt met de buren, omdat je kat in de zandbak of tuin van de buren poept en plast. Ook het vangen van vissen uit vijvers, binnendringen van huizen van de buren en het zitten op de auto van de buren maakt dat veel mensen aangeven een hekel aan katten te hebben. Maar gelukkig zijn er daarnaast ook heel veel kattenliefhebbers in Nederland!

Tips voor een gelukkige binnenkat

Als je katten voldoende mogelijkheden biedt natuurlijk gedrag te vertonen, heeft het merendeel van de katten het niet nodig naar buiten te kunnen. Alle gedragingen, die je kat normaal gesproken buiten zou vertonen, moet hij dan wel binnenshuis kunnen uitvoeren.

Een goed ingericht huis voor een binnenkat biedt de mogelijkheid om door een groot deel van het huis te patrouilleren en op verschillende niveaus te inspecteren of er geen indringers in aantocht zijn of je even fijn te verstoppen. Een kat moet kunnen klimmen naar hoge uitzichtpunten en de nagels scherpen op verschillende plaatsen langs de looproutes. Ook het kunnen jagen, ook al is dat op een namaakprooi die door de eigenaar aan een touwtje voortgetrokken wordt, is heel belangrijk voor katten, evenals voldoende nieuwe uitdagingen. En tot slot natuurlijk voldoende sociaal contact. Dat kan een andere kat zijn, maar er zijn ook veel katten die vooral gehecht zijn aan voldoende aandacht van de eigenaar of die een hechte band met de hond des huizes hebben.

Buiten, maar dan wel veilig

Wil je je binnenkat toch een stukje buitenleven bieden, dan zijn er ook een aantal veilige oplossingen waarbij de kat wel kan genieten van het buiten zijn, maar zonder de gevaren. Je kunt bijvoorbeeld je tuin omheinen, een kattenren plaatsen of het balkon kat veilig maken met speciaal kattennet of gaas. Zelfs een simpele oplossing als een hor in een raamopening bij de favoriete vensterbankplaats van je kat kan al zorgen voor iedere dag toch een stukje ervaren van het buitenleven. De kat kan de geuren van buiten ruiken, voelt de wind en de zon, hoort de geluiden van buiten en heeft zo eigenlijk zijn eigen veilige buitenplekje, waar altijd wat te beleven is.

verzeker je kat