Haarballen bij de kat

Langharige kat wast zich

Haarballen bij de kat

Katten zijn schone dieren en likken zichzelf vele malen per dag. De kattentong heeft een oppervlak dat lijkt op schuurpapier en deze likt de dode haren moeiteloos uit de vacht. Vooral in het voorjaar laten veel haren los omdat dan de kat haar wintervacht afstoot.

Hoe worden haarballen gevormd?

De meeste haren worden bij het was- en poetsgedrag doorgeslikt. Een deel van deze haren zal via de maag en darmen het lichaam weer verlaten, maar soms blijven er haren achter in de maag. Deze haren kunnen na verloop van tijd uitgebraakt worden in de vorm van een haarbal. De term haarbal kan eigenaren echter op het verkeerde been zetten. Het lijkt namelijk geheel niet op een bal. Door de sterke braakreflex wordt de pluk haar door de slokdarm geperst en verschijnt in een plas(je) braaksel op de vloer, vaak het tapijt, en ziet er dan uit als een drol.

medische kosten kat

Groter risico op de vorming van haarballen

Vanzelfsprekend zijn bij langhaarkatten de meeste en de langste haren aanwezig en zien we bij deze katten ook vaker haarballen uitgebraakt worden. Dan zijn er nog katten die overmatig hun vacht likken waarbij veel haren kunnen loslaten en zelfs kale plekken kunnen ontstaan. Vaak zijn het de flanken aan beide kanten van de kat die streepvormig kaal worden.

Inmiddels is bekend dat de oorzaak in de meeste gevallen jeuk is, vaak veroorzaakt door parasieten, huidschimmelinfectie, allergie (vlooien, voedsel, omgeving, medicijnen), pijn of een overmatig werkende schildklier. Tenslotte kan het ook een psychische oorzaak hebben (bijvoorbeeld stress). Ook zijn er katten waarbij haren spontaan loslaten, bijvoorbeeld bij sommige hormonale aandoeningen (bijschildklier, suikerziekte, schildklier), bij huidschimmel, Demodex-mijten en sommige tumoren.

Uit onderzoek in enkele Europese landen bleek dat 44% van alle katten voornamelijk binnen wordt gehouden. Deze katten likken zich vaker dan buitenkatten die veel tijd steken in jagen en het verkennen van de omgeving. Iets meer dan de helft van alle katten vormt tenminste éénmaal per maand een haarbal. De meeste eigenaren beschouwen de vorming van haarballen als een normaal en natuurlijk fenomeen, maar hebben te doen met hun kat door de geluiden die ze maakt bij het kokhalzen dat met het uitbraken van een haarbal gepaard gaat. In sommige gevallen kan het voorkomen dat haarballen vastlopen in de darm en er operatief ingegrepen moet worden.

Wat kun je doen om haarballen te voorkomen?

1. Veelvuldig borstelen om de losse haren te verwijderen.
2. Een speciale gelei of pasta geven om de passage van de haren via maag en darmen te bevorderen. Dergelijke pasta’s zijn lastig toe te dienen en dit gaat vaak met een hoop geknoei gepaard. Ook het smeren van de pasta op de voorpoot, die de kat vervolgens schoonlikt kan weleens tot gevolg hebben dat het kleverige spul op de muur eindigt.
3. Er zijn ook speciale voedingen op de markt die de vorming van haarballen voor een groot deel te voorkomen. Een combinatie van natuurlijke vezels zorgt ervoor zorgt dat ingeslikte haren soepel door het maagdarmkanaal worden gevoerd en zo in de kattenbak terecht komen.

verzeker je kat

Paul Overgaauw. Specialist Veterinaire Microbiologie KNMvD, Dipl. ACVM, SMBWO erkend parasitoloog