Geen stress in de praktijk!

Geen stress in de praktijk!

Even met je kat naar de dierenarts voor de jaarlijkse check-up en vaccinaties. Zo gepiept, kat in ’t bakkie, zou je zeggen. Maar zo vanzelfsprekend is dit niet voor iedereen en zeker niet voor iedere kat. Niet zelden wordt een afspraak afgebeld omdat Minoes om onverklaarbare reden ineens verdwenen is. Of omdat Mickey niet in het reismandje wil en zijn wanhopige eigenaar helemaal opengehaald heeft met z’n nagels.

medische kosten kat Soms lukt het nog om met kat in de reismand bij de dierenarts aan te komen, maar dan is de kat ook totaal onhandelbaar inmiddels en moet iedereen in z’n buurt oppassen. Zowel voor eigenaar als kat is dit natuurlijk helemaal niet leuk en levert het veel stress op!

Kon je maar uitleggen aan je kat dat het allemaal wel meevalt, maar dat gaat helaas niet. Wat je wel kan doen is je proberen te verplaatsen in hoe je kat het beleeft. Voor een kat is het heel stressvol om uit z’n veilige, vertrouwde omgeving gehaald te worden, meegesleept te worden en geen idee te hebben wat er gaat gebeuren. Al die vreemde geluiden, geuren en drukte maken het nog erger. Gevolg is stress en angst!

Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om het allemaal minder erg te maken voor je kat. Zeker als je kat nog jong is kan je hem nog goed vertrouwd maken met zaken als reismand, auto, vreemde mensen, etc.

Om te beginnen is het een goed idee om de reismand niet alleen achter uit de schuur te halen als je hem nodig hebt, maar juist altijd in huis neer te zetten, op een rustige plek, geopend, met een favoriet dekentje en af en toe wat brokjes erin. Maak er zo een veilige plek van voor je kat in plaats van iets engs.

En als je dan met Mickey en Minoes naar de dierenarts moet, heb je misschien iets aan de volgende tips:

Een reismandje wat aan de bovenzijde open kan werkt vaak wat makkelijker.

  • Spray een halfuur voor vertrek wat feromonenspray in het reismandje (kateigen-geur die katten meer gevoel van veiligheid geeft, verkrijgbaar op de praktijk).
  • Neem een handdoek/deken mee met de eigen geur van thuis.
  • Bij stress in de auto: Zet het mandje stabiel neer en leg een handdoek eroverheen.
    Rijdt rustig, praat rustig/kalm, zet geen keiharde muziek op.
  • Ga in de wachtkamer op afstand van honden zitten en zet het mandje op een hoge plaats. Een kat voelt zich veiliger als hij de ruimte kan overzien.
  • Hopelijk wordt het met deze tips voor jezelf en je kat iets relaxter allemaal. Verwacht niet dat je kat het een leuk uitje gaat vinden, dat is misschien net teveel gevraagd.

verzeker je kat