Een chip is hip

Chip is hip

Een chip is hip

Runderen, schapen, paarden, varkens, ezels, (bedrijfsmatig gehouden) pluimvee en honden. Ze hebben allemaal 1 ding gemeen behalve dat het dieren zijn. Namelijk dat er voor al deze dieren een regelgeving omtrent identificatie en registratie (I&R) is. Tsja, sterker nog, zelfs broedeieren hebben in Nederland een identificatienummer en zijn geregistreerd.

Wie is wie?

Sinds 1 april 2013 bestaat er voor alle honden die er in Nederland bijkomen een chip- en registratieverplichting. Puppies moeten voor de leeftijd van 7 weken gechipt worden bij de fokker en voor 8 weken leeftijd tevens geregistreerd. Wie is Benno? Wie is Broes? Daarnaast moet deze lieve pup binnen 14 dagen na aankoop op naam van het nieuwe baasje worden gezet. Van wie is Jagger? Waar woont Max?

Honden die vanuit het buitenland een nieuw baasje vinden in Nederland dienen binnen 2 weken na aankomst in Nederland geregisterd te worden. Home sweet home.

Leuk en aardig allemaal, super verstandig en begrijpelijk, maar waarom is deze I&R dan voor een kat niet verplicht?

Wie is die kat?

Waarom geen I&R verplichting voor katten? Nou, omdat de vorige staatsecretaris vond dat dit allemaal extra kosten en administratieve rompslomp met zich mee zou nemen. Tevens vond hij dat het chippen van een kat weinig invloed zal hebben op het stijgende aantal zwerfkatten in Nederland. En daarnaast zijn er (schijnbaar) geen problemen omtrent malafide kattenhandel en mistanden in de fokkerij.

Waar is mijn kat?

In Nederland leven ongeveer 2.5 miljoen katten. Bijna 38.000 worden er jaarlijks als vermist opgegeven bij de Amevedi (stichting die vermiste huisdier weer bij het baasje probeert te krijgen). Daarnaast worden er ook tienduizenden katten jaarlijks ‘vermist’ maar niet als vermist opgegeven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan boerderijkatten.

Slecht 15% van die opgegeven, vermiste katten komt weer bij het rechtmatige baasje terug vanwege het feit dat die kat gechipt en geregistreerd is. Maar waar zijn nu al die katten die van huis zijn en niet meer terug komen bij hun baasje? Zitten ze bij die lieve buuroma op schoot na te genieten van een maaltijd verse vis? Leeft Boemba op straat? Is Jack aangereden? Waar is Luna nu?

Moet dat nu echt?

Kortom, moeten wij als kattenbaasjes niet de verantwoordelijkheid nemen en het chippen/registreren van de kat als deel van onze zorgplicht zien? Kattenbak, lekker eten, warme plek bij de openhaard, kattenverzekering, liefde en een chip. Meer heeft die spinnende vriend niet nodig.

De voordelen van chippen

De nachtmerrie dat je kat verdwenen is zonder chip is veel erger dan een paar tientjes betalen bij de dierenarts!

Toch nog maar even de voordelen van het chippen (I&R) op een rijtje. Kostbaar? Nee joh, de chip, het inbrengen van de chip en de registratie kost hooguit enkele tientjes. Een avondje stappen of uit eten is duurder. Een chip gaat een dierenleven mee, is fraudebestendig (alleen operatief te verwijderen) en eenvoudig met een chipreader af te lezen. Daarnaast is de chip makkelijk en veilig door een dierenarts in te brengen en zal, in tegenstelling tot een kattenhalsbandje met adreskokertje, niet verloren kunnen worden door de kat. Oh ja en vergeet niet dat wanneer je de kat meeneemt op vakantie naar het buitenland deze gechipt moet zijn. Dan is het wel een verplichting. Wil je een verzekering voor je kat afsluiten? Dan dient deze gechipt te zijn. Een verzekering is logischerwijs gekoppeld aan een uniek chip- en registratienummer.

Misschien wel het allerbelangrijkste is het feit dat een chip (en bijbehorend nummer) je kat uniek maakt. Joris in België. Diablo in Oostenrijk, Amigo in Portugal, Bella in Italië, allemaal zijn het unieke katten met een uniek registratienummer. Jouw kat. Altijd terug te vinden mocht hij buiten stiekem de weg kwijtraken. Geruststellende gedachte.

Hupsakee, kat in het bakkie en vandaag nog naar je dierenarts om je lieve katten te laten chippen en registreren.

 

Mark Huis in ’t Veld – Dierenarts