De top 5 kwaaltjes bij de kat

top 5 kwaaltjes kat

De top 5 kwaaltjes bij de kat

Katten zijn prachtige en lieve huisdieren. Ze slapen gemiddeld 15 uur per dag, eten keurig hun bakje brokjes zonder morren of maren. Plassen en poepen netjes op de kattenbak of bij de buurman in de tuin én ze maken zich altijd goed schoon van top tot teen. Wat wil je nog meer van een huisdier?

Toch is er één flink nadeel. Het is namelijk heel lastig te zien wanneer een kat buikpijn heeft. Of wanneer Felix een ontstoken kies heeft. En een hartprobleem bij een kat valt helemaal pas op als er zeer ernstige klachten zijn. Waar wij als huisdiereigenaar vrijwel direct door hebben wanneer onze hond ziek is, daar is de kat meester in het verbergen van problemen. Dit is dus ook dé reden waarom wij een hond vaker in de spreekkamer zien dan een kat. De kat is namelijk niet voor de poes.

Wat is nu die top 5?

  • Braken
  • Parasieten
  • Gebitsproblemen
  • FLUTD
  • Niesziekte

Kotsie bah

Lekker hoor…..heb je net de vloer gedweild, komt Tijgertje met natte poten (want hij is net buiten geweest) via het kattenluik de keuken in lopen om daar vol over zijn nek te gaan. Huhhh, huhhhhhhh, huuhhhhhhh en hupsakee dat ligt weer een verse haarbal. Alsjeblieft baasje, speciaal voor jou.

Daarnaast zijn er echter nog andere, veel vervelendere, oorzaken voor braken bij de kat. Maagdarminfectie, nierziekte, het opeten van een vreemd voorwerp (oordopje, verpakkingslint) of een vergiftiging.

Zou jij door hebben wanneer Mickey als 15x keer achter het schuurtje van de achterburen heeft gekotst? Of onder het logeerbed op zolder? Vaak loop je dan als baasje achter de feiten aan. Wat je niet ziet, kan je niet weten. En dus is er de mogelijkheid dat Mickey al langer ziek is (of zieker) dan je denkt. Kwijlen, het samentrekken van de buik, eten laten staan, braaksel vinden. Wat te doen? Direct naar de dierenarts die dag. Iets anders zit er niet op.

Jeuk, jeuk, jeuk

Ik denk niet dat je het als baasje graag wilt weten, maar het is toch echt zo dat een kat enorm veel parasieten bij zich kan dragen. Parasieten die ook nog eens besmettelijk kunnen zijn voor ons, de mens. Denk daarbij aan vlooien, oormijt, spoelwormen en teken. Gadverdekkie bah….
Even wat weetjes dan?
Slecht 5% van vlooiencyclus speelt zich af op de kat, 95% in de omgeving (lees: uw huis)
Spoelwormen kunnen wel 200.000 eitjes per dag leggen. Meer dan de Paashaas dus. Aangezien de kat een hygiënisch dier is en zich vaak en op alle ‘plekken’ goed wast, is de kans groot dat die wormeneitjes worden opgelikt. En wie krijgt elke avond van Teddy een lik op zijn neus?

Eén op de vijf teken in Nederland is besmet de borrelia-bacterie. Deze bacterie kan bij de mens de ziekte van Lyme veroorzaken.

Parasieten die op of in uw kat leven zijn dus goor. Hier gaat dus het gezegde op, ‘voorkomen is beter dan genezen’. Hoe doe je dat als baasje? Nou gewoon, ontworm, ontvlooi en ontteek uw kat op vaste momenten. Beter voor uw kat, voor de buurkat, beter voor u en beter voor uw kinderen.

Prodent Smile

Gebitsproblemen is echt één meest voorkomende aandoening bij zowel jonge als oudere katten. Men denkt dat rond de 85% van de katten ouder dan 3 jaar een vorm van een gebitsprobleem heeft. Van tandplaque, afgebroken hoektanden en tandvleesontstekingen tot periodontitis. Ook hier weer laat onze spinnende vriend pas aan de (te) late kant zien dat er iets aan de hand is. Wat kunt u zien bij Minoes? De meest voorkomende ‘klacht’ is de vieze geur die uit de bek komt. Daarnaast zal Minoes zich minder vaak wassen én het kan zijn dat de kattenbrokjes minder goed gegeten worden (of in één keer doorgeslikt zonder kauwen). Helemaal niet zo’n slecht idee om één keer per jaar met uw kat bij uw dierenarts langs te gaan voor een APKtje. Hoe zwaar is Minoes? Hoe klinkt haar hartje? Hoe ziet haar gebit eruit? En daar gaat ie weer….voorkomen is beter dan….??

FLUTD

Lekker zo’n afkorting, maar simpel gezegd staat het voor een blaasontsteking. Hoe kunnen we nu doorhebben of Tommy een blaasontsteking heeft terwijl hij al jaren lang onder de conifeer bij de buren plast? Niet dus. Probleempje, en wederom een reden waarom blaasontstekingen vaak  laat wordt gezien. Gelukkig houden niet alle katten ons voor de gek, want sommige katten met een blaasontsteking gaan op vreemde plekken in huis plassen. Op het (schone) bed van de baas, in de klerenkast, op de mat in de hal of in de wasmand.

Staat de kattenbak binnen, en komt uw kat niet (vaak) buiten? Dan kan je als baasje zien dat Midas minutenlang en talloze keren achter elkaar op de kattenbak zit en probeert te plassen. Kreunen, krabbelen, miauwen. Daarnaast kan je bloed zien in de urine én kan het zo zijn dat Midas de hele tijd zit te likken aan zijn penis. Penis? juist, want deze klacht zien we vaker bij katers.

Wat te doen als u denkt dat uw kat een blaasontsteking heeft? Direct naar uw dierenarts. Diezelfde dag nog. Geen andere keuze.

Haaaa, haaaaaaaaa, haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatsjoeee

Daar hebben we weer zo’n schattig, lief, donzig kitten op spreekuur. Niezen, waterige en rode oogjes, sloom, slecht eten en snotneusje. Niesziekte! Dit klinkt bijna ‘lief’, niesziekte……maar is toch degelijk een ernstig probleem aangezien de kat a) zeer ‘besmettelijk’ is voor andere katten b) het heel lang kan duren voor de kat weer beter is, en c) de kans bestaat dat zo’n infectie (met bijvoorbeeld het herpesvirus) chronisch kan zijn. Altijd snot op je witte bank. Lekker hoor!

En rara, wat is hier nu weer het magische zinnetje? Juist, voorkomen is beter dan genezen. Zorg er nu gewoon voor dat Gizmo en Simba geen niesziekte kunnen krijgen. Hoe? Door gewoon één keer per jaar de kat te laten vaccineren bij de dierenarts. Easy peasy.