De oude kat

oude kat

De oude kat

Mevrouw de Vries bezocht mij met haar zestien jaar oude kat Mickey. ‘Mickey is na zijn castratie vijftien jaar geleden, nooit meer bij een dierenarts was geweest,’ zei ze. ‘Hij eet de laatste tijd wel erg weinig, dus dacht ik dat het tijd was om naar je toe te gaan.’

medische kosten kat Toen Mickey op de behandeltafel stond, zag ik dat hij broodmager was en wankel op zijn poten stond. In plaats van de vier kilogram die hij zou moeten wegen, woog hij slechts twee en een half. Zijn vacht was dof en zat vol klitten. Op zijn kiezen zaten dikke lagen tandsteen en het tandvlees was erg ontstoken. Na bloedonderzoek bleek dat Mickey’s nieren nauwelijks meer functioneerden. Dit verklaarde zijn slechte eetlust en zijn sterke vermagering.

Jaren te laat

Mevrouw de Vries zag kennelijk aan mijn gezicht dat Mickey er slecht aan toe was. ‘Had ik eerder moeten komen dokter?’ vroeg ze. Een vraag die ik altijd lastig te beantwoorden vind, omdat het antwoord pijnlijk is. Mevrouw de Vries had inderdaad eerder moeten komen. Jaren eerder. Hoe eerder Mickey’s nierprobleem vastgesteld werd, hoe beter dit behandeld had kunnen worden. Schoonmaken van zijn gebit had hem bovendien jaren pijn bespaard. Voor Mickey kwam het bezoek te laat. Hij overleed kort daarna.

Geen uitzonderlijk geval

Mickey is helaas geen uitzonderlijk geval. Oude katten zijn vaak een wandelende verzameling van kwalen, die niet door hun baasje opgemerkt worden. Deze zijn meestal niet van buitenaf te zien. Een veelgehoord misverstand is dat een oude kat minder eet en mager wordt. Dat is niet zo! De kattenleeftijd tussen 11 en 18 jaar is vergelijkbaar met die van 50 tot 90 jaar bij een mens. In die periode is het verstandig de kat twee keer per jaar te laten controleren. Dit is in mensenjaren vergelijkbaar met een gezondheidscontrole om de zes jaar!

Tijdens de controle zal de dierenarts een lichamelijk onderzoek doen waarbij de bloeddruk gemeten wordt, het gebit bekeken en naar hart en longen geluisterd wordt. De buik wordt bevoeld om vast te stellen of er afwijkende organen zijn. Ook zal het gewicht vergeleken worden met het gewicht tijdens het vorige bezoek. Indien nodig zal er bloed en/of urine onderzoek gedaan worden. Worden ouderdomskwalen tijdig ontdekt, kunnen deze nog behandeld worden. Zo kan bijvoorbeeld pijn bestreden worden of de nierfunctie ondersteund worden. Door deze controles voorkom je dat er zich ongemerkt allerlei ouderdomskwalen ontwikkelen. En kan een kat vaak jaren langer leven!

verzeker je kat