De kattenbak en onzindelijkheid

kitten zindelijk

De kattenbak en onzindelijkheid

In tegenstelling tot de hond zal een jong katje bij een nieuwe eigenaar (ouder dan 8 weken uit het nest, liefst als ze 12 weken oud zijn) al zindelijk zijn, terwijl een pup dan nog helemaal hierop getraind moet worden. Katten die buiten komen zullen daar vaak hun behoefte doen, maar binnenshuis zal dat op de kattenbak gebeuren. Het is natuurlijk belangrijk dat de kat zijn behoefte op de kattenbak blijft doen. Het gebruik van het juiste kattengrit speelt daarbij een grote rol.

medische kosten kat

Soorten kattengrit

Er bestaan globaal drie soorten kattengrit: geperst hout, klei en silica of kwartszand. Onafhankelijk van het gebruikte materiaal  is het heel belangrijk te beseffen dat de kat een schoon dier is en niet houdt van een vieze kattenbak en luchtjes. Welk soort kattengrit gebruikt kan worden zal per kat (of meerdere katten) uitgeprobeerd moeten worden. Het dier geeft namelijk feilloos aan of de geur wel of niet wordt geaccepteerd, het grit teveel stuift, te scherp of te fijn is (tussen de tenen blijven hangen) of te nat (zoals bijvoorbeeld bij houtkorrels met urine kan optreden). In zulke gevallen wordt er niet meer op de bak gepoept en/of geplast, maar ervoor of mogelijk ergens anders in huis.

Onzindelijkheid voorkomen

Onzindelijkheid kan dus optreden als de kattenbak te laat wordt schoongemaakt, maar ook als deze in de buurt van de voer- en drinkbak staat. Ook zijn er katten die geen kap op de bak willen hebben. Bij meerdere katten in een huishouden is het advies om per kat een kattenbak plus een extra te plaatsen. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit noodzakelijk is om alle aanwezige katten tevreden te stellen en onzindelijkheid daarmee te voorkomen.

Het probleem is namelijk dat als een kat eenmaal ergens in huis heeft geplast, dit een prikkel blijft voor de kat, of andere aanwezige katten, om daar te blijven urineren. Vooral als het een kater is zal de eigenaar niet blij worden van de stank die door het hele huis trekt….

Onderhoud

Het advies is om dagelijks de ontlasting en urine uit de bak te scheppen. Daarnaast is het goed om wekelijks de bak te reinigen met heet water en zeep en daarna met chloor te ontsmetten. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om de kattenbak niet schoon te maken of dit met handschoenen aan te doen. Nog beter is het om dit aan een huisgenoot over te laten. Dat heeft te maken met de parasiet Toxoplasma, die soms door de kat na besmetting in de ontlasting wordt uitgescheiden. De kans dat men hiermee via de kattenbak wordt besmet is gelukkig minimaal.

Kattengrit kan in veel gevallen in de groenbak worden gedeponeerd (zie verpakking), maar de ontlasting niet. Deze kan beter in de grijze bak worden afgevoerd, aangezien de eitjes van eventuele parasieten het composteringsproces kunnen overleven en zo weer in de tuin of plantenpot kunnen belanden.

Paul OvergaauwSpecialist Veterinaire Microbiologie KNMvD, Dipl. ACVM, SMBWO erkend parasitoloog

verzeker je kat