De aanschaf van een kat

De aanschaf van een kat

De aanschaf van een kat

Het hebben van een kat is vooral erg gezellig. Katten zijn aanhankelijke dieren. En onafhankelijk: ze gaan graag hun eigen gang. Je hoeft ze bovendien niet uit te laten, een kat doet zijn behoefte keurig op de kattenbak. Ook eet en kat wanneer hij honger heeft. Erg makkelijk!

medische kosten kat Toch is het verstandig een kat niet in een opwelling aan te schaffen. Zet altijd alles op een rij voordat je een kat in huis neemt. Ze kunnen namelijk wel vijftien tot twintig jaar oud worden. Een kat heeft een goede voeding nodig en verzorging is noodzakelijk. Ook moet je rekening houden met dierenartskosten. Naast de jaarlijkse vaccinatie, regelmatige vlooien- en wormbestrijding kan een kat namelijk ook ziek worden of een ongeluk krijgen.

Als gezelschap maakt het niet uit of een raskat of gewone huiskat wordt gekozen. Vergeet echter niet dat veel katten, oud en jong, op een nieuwe eigenaar wachten in het asiel.

Kitten of oudere kat

Een kitten is speels, kan zich wat makkelijker aanpassen en door de eigenaar zelf worden opgevoed. Een kitten mag pas weg bij de moeder als ze minimaal 10 weken oud is. Jonger weghalen is slecht voor het welzijn en kan leiden tot gedragsproblemen op oudere leeftijd. Jonge katten zijn enthousiast met spelen en kunnen daarbij makkelijker iets kostbaars breken of in het behang of de gordijnen hangen. Ze moeten zo snel mogelijk aan een krabpaal of –plank wennen. Oudere katten zijn rustiger en vaak al beter opgevoed.

Poes of kater

Katers hebben meer de neiging om naar buiten te willen en sproeien graag wat urine als geurvlaggen in huis en vechten makkelijker met andere katten, vooral als ze nog niet gecastreerd zijn. Een poes wordt regelmatig enkele dagen krols en loopt dan het risico gedekt te worden als ze buiten komt. Alle genoemde ongemakken zijn door castratie te verhelpen.

Eén of meer katten

Als je erg weinig tijd hebt om een kat aandacht te geven, dan is het een goed idee om twee dieren te nemen. Dat heeft als voordeel dat de katten zich een groot deel van de dag met elkaar bezig kunnen houden. Dat betekent niet alleen samen spelen, maar ook elkaar schoonlikken en samen slapen. Het makkelijkste is dan om twee dieren te nemen die aan elkaar gewend zijn, bijvoorbeeld uit hetzelfde nest. Als men naast een oudere kat een nieuw kitten wil nemen, is het afwachten of ze elkaar gaan accepteren. In een groot aantal gevallen gaat dit goed, maar soms zullen ze elkaar in huis alleen maar tolereren en nooit iets samen ondernemen.

verzeker je kat