Afscheid

Afscheid kat

Afscheid

Langzaam en stapje voor stapje kwam ze nog de trap af, liep voorzichtig langs de muur vanuit de hal de kamer binnen. Ze stopte geregeld om zich even te oriënteren. Ze zag niet zoveel meer en haar kopje stond wat scheef waardoor de wereld er anders uitzag. Ik riep haar naam maar ze was stokdoof, dus ze reageerde niet. Ze liep in haar eigen tempo de kamer rond, tot ze mij ineens toch in beeld had. Doelgericht kwam ze naar me toe, sprong moeizaam op de bank en kwam naast me liggen. Een hele onderneming, maar nu kon ze eindelijk weer lekker slapen, met haar baasje binnen bereik.

Zo zagen de laatste maanden van mijn eigen katje eruit. Een oude dame van 17 jaar, geboren en getogen als rasechte boerderijkat. Een goede jager was ze, altijd buiten, ze ging ook altijd mee wandelen. Onze Duitse herder liep dan met een boog om haar heen, want zij was de baas. Ze bracht diverse kittens groot, zoals het een echte boerderijkat betaamt. En de laatste 6 jaar woonde ze bij mij in huis. En werd ze oud. En kwam het afscheid in zicht.

Afscheid nemen van je huisdier. Het moment komt onvermijdelijk en het is nooit makkelijk. We hopen dat het beestje op een ochtend vredig ingeslapen in zijn of haar mandje ligt. Maar vaker zien we een oud dier, al dan niet ziek, langzaam aftakelen en komt er een moment waarop je zelf de beslissing moet nemen.

In onze praktijk hebben we geregeld hiermee te maken. Hoe moeilijk het is voor mensen om te besluiten hun dier in te laten slapen. Als dierenartsen en paraveterinairen bieden wij een luisterend oor, we leven mee. We geven objectieve adviezen om het een huisdier zo comfortabel mogelijk te maken. We kunnen rustig doorspreken hoe het inslapen precies zal gaan en welke mogelijkheden er verder zijn. Maar de uiteindelijke beslissing, dat het moment daar is, die zal de eigenaar altijd zelf moeten nemen.

Het is zeker verstandig om in die laatste fase contact met je dierenarts op te nemen. Om advies in te winnen, en vooral om te voorkomen dat je huisdier onnodig pijn of ongemak heeft in z’n laatste dagen of weken.

Voor mij kwam het afscheid in zicht toen mijn katje, die al wat mankementen had, stopte met eten en drinken. En het moment was daar toen ze het besef van wie ze was en waar ze was, helemaal kwijtraakte. De oude Joeri was weg.

En nu is het leeg en stil in huis. Het is zoals het is, afscheid nemen hoort erbij.
That’s life.

Karla Kamphuis

verzeker je kat