Is je hond wagenziek?

Is je hond wagenziek?

Als je hond last heeft van wagenziekte is dat niet alleen voor de hond heel vervelend maar ook voor de rest van het gezin. Het is een probleem dat misschien wel onderschat wordt omdat veel eigenaren hiermee niet naar de dierenarts gaan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen de hond niet meer mee te nemen, maar dat zal voor veel mensen niet de ideale oplossing zijn. Daarom is het goed iets dieper op de oorzaken van wagenziekte in te gaan en wat we eraan kunnen doen.

medische kosten hond

Waardoor wordt wagenziekte veroorzaakt?

Het evenwichtsorgaan van de hond raakt in de war van de beweging van de auto. Als gevolg hiervan wordt het braakcentrum in de hersenen gestimuleerd. Bij jonge honden of bij honden die geen autorijden gewend zijn kan ook meespelen dat ze het spannend of eng vinden. Deze combinatie van factoren veroorzaakt misselijkheid en overgeven.

Niet altijd braken …

Wagenziekte begint met misselijkheid die herkenbaar is aan onrustig gedrag, kwijlen en veel slikken. Wagenziekte is goed herkenbaar als het uiteindelijk leidt tot overgeven. Maar het is goed om te weten dat de misselijkheid ook zonder braken kan voorkomen. Wanneer je hond zich altijd netjes gedraagt maar in de auto vervelend is en slecht luistert zou het kunnen zijn dat hij wagenziek is.

Wat kun je er zelf aan doen?

Vooral bij een jonge hond is het verstandig om hem langzaam aan de auto te wennen. Zorg dat hij niet kort tevoren gegeten heeft. En neem hem de eerste keren slechts korte stukjes mee. Kies een rustige weg uit zonder veel bochten en rijdt langzaam. Als de hond onrustig is, misselijk, of overgeeft is het belangrijk dat je rustig blijft. Als je boos wordt zal de hond in de toekomst de auto met een vervelende situatie associëren en dit kan mogelijk de problemen verergeren. Gaat het goed dan kun je de ritjes steeds verder uitbreiden.

En wat kan je dierenarts?

Als ondanks de pogingen om de hond te laten wennen aan autorijden de verschijnselen blijven, is het verstandig met je dierenarts contact op te nemen. Die kan met jou de mogelijkheden van medicijnen tegen wagenziekte doornemen.

verzeker je hond