Vuurwerkangst bij de hond

Vuurwerk kat

Vuurwerkangst bij de hond

Veel mensen gaan eind december naar hun dierenarts voor medicijnen tegen vuurwerkangst. Meestal werd er dan een pilletje voorgeschreven waarin de werkzame stof acepromazine zit waarmee de hond wat versuft raakt.

Nadelen van acepromazine

Met dit middel bleef de hond dan rustig liggen en was hij niet constant aan het piepen of hijgen. Deze pillen hebben echter verschillende nadelen. Dat je hond zwalkend rondloopt, is een bijwerking die op een veilige plek in huis niet veel kwaad kan. Het belangrijkste punt tegen het gebruik van acepromazine bij angst is dat de dieren veel heftiger reageren op geluid. Een andere bijwerking van acepromazine is dat het ook de bloeddruk kan verlagen en onderkoeling kan geven. Voor honden met epilepsie en/of hartproblemen mag acepromazine niet gebruikt worden. Van de vele hondenrassen zijn Boxers en Greyhounds erg gevoelig voor deze werkzame stof.

Oppassen met valium

Een andere optie voor het behandelen van de plotselinge paniekaanvallen bij knallend vuurwerk, is diazepam (valium). Ook diazepam zorgt ervoor dat de hond versuft raakt, maar vermindert de angst zonder dat het dier extra gevoelig lijkt te worden voor geluid.
Bijwerkingen van diazepam zijn: spierzwakte, verhoogde eetlust, opwinding (voorzichtig bij agressieve dieren!) en bij langdurig gebruik (3-4 weken) treedt verslaving op. Voor dit medicijn geldt dat je moet oppassen bij greyhounds en andere windhonden. Ook niet toedienen aan dieren met een lever- of nierprobleem.

Trainen

Behalve dat deze middelen vervelende bijwerkingen kunnen hebben is er ook nog de kans dat een huisdier zijn angst gaat generaliseren: hij was eerst alleen bang voor vuurwerk, maar wordt uiteindelijk angstig voor alle plotselinge harde geluiden zoals onweer of wanneer er iets valt. Daarom is het belangrijk dat je jouw dier gaat helpen om van zijn angst af te komen.

Feliway

Feliway verdamper kan jouw hond ook helpen om de stress rond de jaarwisseling te verminderen. Deze verdampers verspreiden feromonen. Dit zijn geurstoffen die wijzelf niet kunnen ruiken, maar een kalmerende werking kunnen hebben bij honden die angstig zijn. De verdamper dient bij voorkeur 2 weken voor de jaarwisseling ingezet te worden en permanent in het stopcontact te blijven zitten. Voor honden is er ook D.A.P. spray en de D.A.P. halsband om van de angst af te komen. Een hulpmiddel daarbij is de Gedragtherapie CD voor onweer- en vuurwerkangst. Met deze CD kun je jouw huisdier onder gecontroleerde omstandigheden leren om een andere associatie te leggen bij het horen van onweer of vuurwerk. Soms is het nodig om deze manier van hertrainen te ondersteunen met angstverlagende medicatie. Meer informatie kun je vinden op: www.tinley.nl

Clomicalm

Een geregistreerd middel voor huisdieren met vuurwerkangst is Clomicalm. Clomicalm is een TCA (Tricyclische Antidepressive) wat geroemd is om zijn angstverlagende werking bij honden. Maar omdat deze medicijnen op hersenniveau werken is het belangrijk om daar tijdig mee te beginnen, de hersenen hebben namelijk ongeveer 1 maand nodig om een nieuw evenwicht in te stellen. Dus voor deze medicijnen geldt dat je uiterlijk eind november moet beginnen om de angst voor vuurwerk te kunnen behandelen.

Voedingssupplementen

Er zijn nu ook smakelijk voedingssupplementen voor honden met vuurwerkangst.
Telizen bevat L-theanine, een stof uit de theeplant die zorgt voor ontspanning. Het heeft de volgende eigenschappen:
• Het zwakt de reactie door abnormale angst af.
• Het werkt rustgevend voor de hond.
• Het verhoogt de leercapaciteit.
Ook hierbij geldt dat er tijdig met de behandeling begonnen moet worden. Zo’n 60% van de dieren reageert na 2 weken op het supplement, maar 40% pas na 5 tot 6 weken. Het advies is daarom om 6 weken voor de jaarwisseling te starten met Telizen.
Meer informatie kun je vinden op: virbac.nl

Zylkène

Een andere optie is Zylkène. Dit is een smakelijk natuurproduct dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden. Het bevat het wereldwijde gepatenteerde alfa-casozepine. Alfa-casozepine heeft rustgevend effect en helpt honden snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan.
Zylkène wordt o.a. ingezet bij de komst van baby of huisdier, verhuizing, verblijf in kennel of pension, vuurwerk, reizen en onweer. In geval van vuurwerkangst is het advies om ruim voor oud & nieuw te starten. Zylkène hoeft maar 1x daags gegeven worden.

De volgende verschijnselen zijn herkenbaar bij honden met vuurwerkangst:
• Angstiger dan anders, verstopt zich, zit ineengedoken.
• Bij het minste of geringste blaffen of piepen.
• Onderdaniger of aanhankelijker dan anders.
• Niet meer naar buiten durven.
• Opeens weer onzindelijk worden.
• Dier laat stress-signalen zien zoals tongelen, bek aflikken, trillen, pootje heffen, niezen, gapen etc.

Extra tips voor een goede, rustige en fijne jaarwisseling:

1. Houd de gordijnen dicht.
2. Blijf bij je hond in de buurt.
3. Zet rustige muziek aan.
4. Straf de hond niet als hij schrikt, maar haal hem ook niet aan.
5. Negeer angstig gedrag, wanneer je reageert dan beloon je dit.
6. Voorkom dat de hond kan ontsnappen.
7. Negeer zelf ook de geluiden van het vuurwerk, jouw hond kan op jouw reactie reageren.
8. Eventueel kun je de hond afleiden met bot, een gevulde kong of nieuw speeltje.


Overzicht alle feestdagen artikelen