Uw hond is vermist

Hond vermist

Uw hond is vermist

U moet er niet aan denken, maar het kan helaas gebeuren dat je hond wegloopt of wordt gestolen. Wat moet je ondernemen als je hond vermist is? In deze blog benoemen wij de belangrijkste punten.

Maak melding van de vermissing
Het is belangrijk dat je aan kunt tonen dat je er alles aan heeft gedaan om je hond terug te krijgen. Je bent namelijk niet langer in bezit van de hond als het wegloopt en je hebt er dan mogelijk (te) weinig of niets aan gedaan om het dier terug te krijgen. De gemeente wijst in de regel een asiel of andere dierenopvang aan waarbij je de vermissing van je huisdier moet melden. Ook is het zinvol om de vermissing te melden bij Amivedi en de plaatselijke dierenambulance.

Achtergelaten gezelschapsdieren
Wanneer dieren onbeheerd achtergelaten zijn, wordt de gemeente verantwoordelijk gesteld voor hun opvang. Daarvoor heeft de gemeente afspraken gemaakt met het plaatselijke asiel. Wanneer de eigenaar van de hond zich niet binnen twee weken meldt bij het asiel, is het asiel bevoegd om er een andere baas voor te zoeken. Meldt de eigenaar zich wel binnen deze periode, dan zijn de kosten van de opvang voor zijn rekening.

Bewijzen dat het dier van jou is
Een ander scenario is dat iemand je hond heeft gevonden en het niet aan je terug wil geven. Dat zijn vervelende situaties. In dat soort gevallen zal je soms tot aan de rechter moeten gaan om je dier terug te eisen en uiteraard zal je dan moeten bewijzen dat het wel degelijk je dier was. Een chip en een dierenpaspoort zijn overigens middelen om een dier te identificeren, maar helaas geen bewijs dat de hond ook je eigendom is. Zorg naast de chip, die uiteraard op je naam en adres geregistreerd staat, voor voldoende foto’s, getuigenverklaringen en bewaar betalingsbewijzen voor de zorg voor het dier. Dat je een emotionele band heeft met het dier in kwestie, doet er helaas in het Burgerlijk recht niets toe.

Als je een dier vindt
Huisdieren zijn voor het Burgerlijk recht ‘zaken’ waarop eigendom, bezit en houderschap van toepassing zijn, net als een pc of een fiets bijvoorbeeld. Daarom moet u, als je een dier vindt, dit melden bij de bevoegde instanties; dus het asiel dat door de gemeente is aangewezen als dierenopvang. Als je zelf het dier verzorgt totdat de eigenaar zich meldt, mag je een vergoeding voor de verzorging van het dier vragen. Als je het door jou gevonden gezelschapsdier heeft gemeld bij de juiste instanties en na een jaar heeft zich nog niemand gemeld, dan kun je ook eigenaar worden van het dier.

Het is dus verstandig om te allen tijde goed op je hond te letten! Zeker in een vreemde omgeving of onder vreemde omstandigheden.