Teken en de ziekte van Lyme bij honden

Ziekte van lyme

Teken en de ziekte van Lyme bij honden

Halverwege de jaren ’70 werden in korte tijd meer dan 50 mensen, vooral kinderen, ziek met daarbij gewrichtsklachten (juveniele reumatoïde artritis). Een overeenkomst tussen de patienten was dat ze in de nabijheid van een bossen rond het Noord-Amerikaanse stadje Lyme in Connecticut woonden. Het viel daarbij ook op dat bij de meeste patiënten de eerste symptomen waren begonnen tijdens het tekenseizoen in de zomermaanden. Al snel wees verder onderzoek uit, dat teken besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi verantwoordelijk waren voor de ziekte uitbraak. Vandaar de naam de ziekte van Lyme.

medische kosten hond

Wereldwijd

De ziekte van lymfe komt al veel langer voor, beschrijvingen van de ziektesymptomen dateren van begin 20e eeuw. Maar vanaf 1975 is de ziekte van Lyme pas erkend als een aparte ziekte. Met Borrelia burgdorferi besmette teken komen wereldwijd voor, net als de ziekte van Lyme.

Hoe ernstig is het?

De aandacht voor Lyme is geen onzinnige bangmakerij. De ziekte veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen en de kans op besmetting is groot voor zowel mens als dier. Als de diagnose ziekte van Lyme in een vroeg stadium gesteld wordt, dan kan de ziekte met succes behandeld worden. Helaas houden patiënten die in een later stadium behandeld worden vaak gezondheidsklachten over. Het tijdig vaststellen van de ziekte kan soms heel lastig zijn. Veel narigheid is te voorkomen als je weet waar men je moet letten en aan preventie doet.

Ziekte van Lyme voorkomen bij jezelf en bij je dier

Preventie is gericht op het voorkomen van een tekenbeek; denk dan bijvoorbeeld aan goed schoeisel en goed bedekkende kleding, op de (bos)paden blijven en smeren van anti-tekenmiddelen. Nu is het voorkomen van een tekenbeet niet 100% mogelijk, dus check jezelf en je dier gedurende het tekenseizoen altijd na een wandeling. Bemerk je een teek, verwijder deze dan het liefst meteen met een (teken)pincet, en ontsmet de beetplek met alcohol 70% of met jodium. Irriteer de teek niet met olie, alcohol of iets dergelijks, dit verhoogt de kans op besmetting. Vergeet niet de datum en plaats van een tekenbeet te noteren; dit is nuttig als later blijkt dat er besmetting is opgetreden.

Je hond kun je ter preventie van tekenbeten met speciale anti-tekenmiddelen behandelen, bijvoorbeeld maandelijkse druppels in de nek van het dier. Er zijn verschillende middelen en voor advies kun je je dierenarts raadplegen.

Tekenradar

Op de website www.tekenradar.nl kun je per gebied zien wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een( besmette) teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten. De website Tekenradar.nl is een initiatief van Wageningen University en het RIVM (Rijksinstitutt voor Volksgezondheid en milieu) . Op deze site kunt u  nog meer lezen over teken en de ziekte van Lyme.

Let op!

Twijfels over je eigen gezondheid? Neem contact op met je huisarts. Bij twijfels over je dier, neem dan contact op met je dierenarts! Met de ziekte van Lyme valt niet te spotten. Preventie, een juiste diagnose en vroegtijdige behandeling voorkomt heel veel leed.

verzeker je hond