Ongezonde voeding voor kat en hond

ongezonde voeding

Ongezonde voeding voor kat en hond

Soms beschouwen we onze dieren als deel van het gezin. Ook laten we ze graag een hapje mee-eten. Dierenarts-onderzoeker Paul Overgaauw waarschuwt voor de risico’s van niet-geschikte en ongezonde voeding voor kat en hond.  Heb je zelf nog andere tips? Deel ze vooral met ons!

Alcohol en bier

Wist je dat dieren ook dronken kunnen worden? Net als bij de mens veroorzaakt alcohol bij dieren dezelfde giftige effecten. De lever van dieren is bovendien veel gevoeliger voor regelmatige alcoholblootstelling dan bij de mens. In bier zit hop dat een ongebreidelde verhoging van de lichaamstemperatuur (maligne hyperthermie) kan veroorzaken bij de hond. Bepaalde rassen, zoals de Greyhound, zijn hiervoor bijzonder gevoelig.

Avocado’s

Pas ook op met avocado’s: ze kunnen bij dieren irritatie van het maagdarmkanaal, braken, diarree, ademnood, vochtophoping rond het hart en sterfte veroorzaken.

Chocolade

Chocola lijkt zo onschuldig, maar pas op: het is heel gevaarlijk voor je huisdier! Honden vinden de geur en smaak van chocola aantrekkelijk en eten dit daarom graag. Pas vooral op met pure chocolade; dit bevat theobromide dat hartkloppingen, hallucinaties, ernstige diarree, epileptische aanvallen, hartproblemen, bloedingen en sterfte kan veroorzaken.

 Druiven en rozijnen

Weer zo’n onschuldig lijkend natuurlijk product: druiven en rozijnen. Ze kunnen bij de hond acute niervergiftiging en sterfte kan veroorzaken. Als oorzaak wordt sterk gedacht aan een mycotoxine (gifstof afkomstig van schimmels).

Macadamia noten

Ken je die heerlijke Macadamia noten? Ze kunnen binnen 12 uur na opname leiden tot stijfheid, spiertrillingen, verhoogde lichaamstemperatuur en buikpijn veroorzaken bij de hond. Deze symptomen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen binnen 2 dagen.

Planten

En ook kunnen je mooie kamerplanten voor problemen zorgen. Zo staan de Dieffenbachia, Philodendron, Amaryllis en Tabaksplant bekend als potentiële vergiftigingsbronnen. Ook kan je huisdier maar beter niet snoepen van buitenplanten als Tulp, Narcis, Iris (bollen), Blauwe regen, Herfsttijloos, Hulst (bessen) en Vingerhoedskruid.

 Snoep en kauwgom met xylitol

Xylitol is een natuurlijke suikervervangende zoetstof met positieve effecten op het gebit. Het gaat onder andere tandplak tegen en heeft een positieve invloed op de mondbacteriën bij de mens. Xylotol kan bij de hond de afgifte van insuline echter sterk bevorderen. Er zijn gevallen bekend van honden die een grote verlaging van de bloedsuikerspiegel vertoonden. Ook kunnen ernstige leverproblemen optreden na het eten van grote hoeveelheden snoep, kauwgom of koek gezoet met xylitol. Dit kan het dier zelfs fataal worden.

Uien en knoflook

Ze lijken zo onschuldig en gewoontjes: uien en knoflook. Maar in uien, en in mindere mate ook in knoflook, zit thiosulfaat. Dit kan zowel bij hond en kat bloedarmoede veroorzaken. Het maakt niet uit of de uien of knoflook gekookt is. Er zijn pups overleden die babyvoeding kregen waarin uien waren verwerkt.

Verder is het af te raden om rauw vlees, rauwe eieren en te koud voer uit de koelkast te voeren.

 

Paul Overgaauw