Overgewicht bij de hond

overgewicht hond

Overgewicht bij de hond

Het aantal honden met overgewicht (obesitas) neemt toe. Dit komt vooral omdat honden te veel eten en te weinig bewegen. In Nederland leven bijna twee miljoen honden en naar schatting is maar liefst 35 procent van hen te dik. De laatste jaren neemt dit percentage toe; een trend die overigens ook bij de Nederlandse bevolking te zien is.

Risico gezondheid

Overgewicht tast het welzijn en de levenskwaliteit van honden aanzienlijk aan. Te dikke honden kunnen ziektes krijgen als suikerziekte, artritis, hartproblemen, een slecht afweersysteem, vetgezwellen en huidproblemen. Het is dus zaak om overgewicht te voorkomen en als er al sprake is van zwaarlijvigheid, om dit probleem op te lossen. Het beste kun je dat onder begeleiding doen van je dierenarts.

Zo wordt een hond te dik

Er zijn verschillende redenen voor overgewicht bij honden. Zo kan het zijn dat je hond teveel voedsel krijgt of dat er vaak tussendoortjes gegeven worden. Hierin zit vaak te veel energie. Gecastreerde dieren lopen meer kans op zwaarlijvigheid omdat zij na de ingreep minder energie nodig hebben. Na castratie/sterilisatie kun je rustig tot een derde minder voedsel aan je hond geven dan voorheen of geef de hond speciaal uitgebalanceerd voer.

De leeftijd van je hond

Leeftijd speelt een grote rol bij overgewicht. Oudere dieren verbruiken minder energie en hebben dus ook minder voedsel nodig. Als een hond niet voldoende beweging krijgt, kan ook niet alle energie verbruikt worden die opgenomen wordt. Ten slotte is het mogelijk dat de hond een ziekte heeft. Een hond kan te zwaar worden door bijvoorbeeld een traag werkende schildklier of door aandoeningen waardoor hij minder kan bewegen. Ook bepaalde medicijnen kunnen overgewicht veroorzaken, zoals anti-epileptica.

Is je hond te zwaar?

Om te bepalen of je hond te zwaar is, kun je aan zijn ribbenkast voelen. Als je geen ribben voelt, is je hond te dik. Bij spelen en wandelen, merk je bij overgewicht dat je huisdier sneller moe is en het minder lang volhoudt. De meeste honden met een kilootje meer hebben voortdurend zin in eten. Wil je zekerheid over het overgewicht van je huisdier? Laat hem dan bij je dierenarts wegen.

Extra tips als je hond op dieet moet:

  • Gebruik speciale dieetvoeding of verminderde hoeveelheid normale voeding
  • Geef hem geen tussendoortjes of eventueel gezonde lekkernijen die weinig energie bevatten
  • Laat het dier werken voor zijn eten met speurwerk of een voetbal
  • Gedoseerd meer bewegen is ook van belang
  • Bij extreme zwaarlijvigheid kan een dieet het beste onder toezicht van je dierenarts plaatsvinden

Anders baasjes lezen ook: