Oudje van de maand Rudolph

Oudje van de maand Rudolph

Naam: Rudolph

Ras: Cavalier King Charles Spaniel

Mannetje of vrouwtje: mannetje

Geboren: 15-01-2005

Baasjes: Dhr. Prins

Waarom heb je voor dit ras gekozen? Wat trok je aan?

Via vrienden ben ik met dit ras bekend geworden. Ze zijn lief, aanhankelijk maar een een sterk eigen wil. Bij mijn vrienden zat hun cavaliertje altijd op de stoel aan de keukentafel met zijn kop op de tafel naar buiten te kijken. Dat was het moment dat ik er verliefd op ben geworden. Maar ook op het uiterlijk ben ik gek. En nog steeds, ik kan echt smelten als ik een ander Cavalier King Charles Spaniël zie oplopen.

Hoe oud was je hond toen je hem kreeg? Wat is je leukste herinnering uit die tijd?

Hij is geboren 15-01-2005 en in maart 2005 gekregen als pup.

De leukste herinnering was dat hij mij overal volgde als een zwaan kleef aan hondje. Soms zag ik hem niet door het donkere tapijt en schopte ik hem per ongeluk. Maar dan voel je zo schuldig dat je je helemaal erop gaat instellen. Op sommige momenten komt het weleens niet uit, als je haast hebt bijvoorbeeld. Dan loopt hij voor mij en wil ik hem passeren en gaat hij automatisch dezelfde kant op. Dan moet ik wel lachen, is net of je telepathisch verbonden bent met je hondje en hij je echt letterlijk en figuurlijk volgt. Ik heb Rudolph altijd op bed laten slapen, misschien fout. Ik heb vaak lepeltje lepeltje met hem geslapen, hij met zijn rugje tegen mijn borst en zijn kopje rustend op mijn bovenarm. Hij sliep dan vertederend als een klein mensje.

Hoe ging het opvoeden?

Het opvoeden en zindelijk maken vond ik wel makkelijk. Heb 3 weken vrij genomen en binnen 2 weken was het al gelukt. Wel gebruik ik een bench en dat kan ik iedereen aanraden. Hij beschouwd dat als zijn slaaphok. Ik heb er een kleed over zodat het donker is en als ik thuiskom dan komt hij slaperig eruit. Hij voelt zich in de bench veilig, het is zijn ruimte met een bak water en zijn eigen geur. Ik gebruik een papegaaien voerbak met water die ik in de bench kan ophangen.

Kan je wat over het karakter vertellen?

Hij is een lieverd, ook wel gevoelig, erg trouw maar ook heel erg een volhouder. Als hij iets wil, kan hij echt lang doorgaan, dan moet ik echt ingrijpen. Ik maak weleens soep met bio vlees en soepgroente. Alleen het woord soep kan ik niet noemen want dan gaat hij zeuren tot hij de soep krijgt. Dat krijgt hij maar 1 x per maand maar dat zit dan in zijn kop en dan is hij echt hardnekkig. Soms irritant en ook wel weer grappig. En Rudolph is een echte TV kijker. Alles op 4 pootjes blaft hij naar, zelfs tekenfilms, dus je begrijpt wel dat ik die alleen kijkt als hij slaapt.

Goede verzorging is een belangrijk onderdeel om een hond oud te laten worden. Wanneer is de laatste keer dat je bij de dierenarts bent geweest? Waarvoor was dat?

De laatste keer bij de dierenarts was 1 juli 2019 dus recent. Hij heeft een kennelhoest opgelopen alleen weet ik niet hoe en waar want hij heeft nog maar weinig contact met andere honden door zijn ouderdom.
Goede verzorging is heel belangrijk en veel bewegen. Heb tot en met zijn 13 jaar, dagelijks lange wandelingen gemaakt en ook gezonde voeding gegeven. Altijd Dental brokken en via de dierenarts een anti parasiet pipetje iedere maand. En hij krijgt nu nog steeds 2 gezonde kauwstokjes voor zijn gebit per dag. En soms vlees van de slager want van vlees uit de supermarkt krijgt hij allergie aan zijn ogen. Dat soort dingen weet je als baasje en dan zoek je naar betere voeding.

Ik denk dat hij door veel bewegen en gezonde voeding zo oud is geworden. Hij heeft een hartafwijking en medicijnen, ook vochtafdrijvend medicijn. Dan is naast alle medicijnen een goede voeding en beweging belangrijk! Wat voor mensen geldt, is bij dieren dus net zo belangrijk. En ook geluk.

Hij nu echt een bejaard hondje wat ik wel moeilijk vind. Het doet pijn en je kan dit proces niet stoppen. Dan merk je echt hoeveel je van je hond houdt. Soms slaapt hij nog weleens een paar minuutjes lepeltje lepel, maar dat zijn nu maar zeldzame vertederende momenten.

Heb je naast dierenartsbezoeken nog andere dingen gedaan, dat je hond nu zo oud is?

Gezonde voeding, veel bewegen, betrouwbaar vlees en preventief tegen parasieten behandelen. En zorgen dat het gebit goed blijft.

Wat is je beste tip voor een lang, gelukkig en gezond hondenleven?

Beste tip is veel liefde geven en samen zijn. Vooral geen troep geven, dus geen foute voeding. Probeer hierop niet te bezuinigen! Je kan je dier ook verwennen met iets gezond. Met voeding koop ik groot verpakkingen, zo heb je meer voordeel. Dit kan ook bij medicijnen die hij chronisch gebruikt. Vind dat hier te weinig op wordt gewezen. En sommige medicijnen heb je goedkoper met een ander merk en toch dezelfde werkzame stof. Maar kijk altijd goed hoe je huisdier hierop reageert. Dus ga voor de beste manier van verzorgen die bij je budget past!