Oudje van de maand – Jed

Oudje van de maand – Jed

Naam: Jed

Ras: Groenendaler

Mannetje of vrouwtje: mannetje

Geboren: 04-09-2002

Baasjes: Willie en Marianne

Waarom heb je voor dit ras gekozen? Wat trok je aan?

Wij hebben al 40 jaar honden. Eerst twee honden en nu 1 hond en dan met name een groot ras dat zo getraumatiseerd is dat ze weinig kansen hebben. Wij voeden ze dan weer opnieuw op met heel veel geduld. Ze blijven ook bij ons.

Jed zat 5 jaar aan een ketting op een vlakte met weinig contact met mensen en andere honden. Alleen eten en water en verder weinig voor hij bij ons kwam.

Toen wij hem 12 jaar geleden kregen was hij 100% paniek. Na twee jaar was hij heel goed met andere honden, een heel rustige hond en heel sociaal naar andere honden toe.

Jed hebben we geestelijk ook veel bezig gehouden, rekening houdend met zijn karakter. Verder veel beweging. Ook nu nog en dat gaat goed. Hij heeft nog veel interesse in zijn omgeving en andere honden.

Hij weet ook precies hoe hij aan ons duidelijk moet maken wat hij wil.

Hij gaat ook nog graag naar de parken die wij in Zwolle hebben. Maar zo’n eind lopen wordt wat veel.

Dan neemt mijn man hem mee in de auto en kan hij in het park lekker in zijn tempo rondlopen. Daarnaast krijgt hij veel kleine rondjes om in beweging te blijven. Voor zijn geest deed ik vaak een winkelrondje. Mee naar de dierenwinkel,ik had hem geleerd neus. Dan liggen er drie verschillende lekkernijen en moest hij met de neus aanwijzen welke hij wilde. In de winkel loopt hij dan ook langs de lekkere dingen voor de hond met alleen zijn neus wijzend. Hebben we ook een filmpje van. Dan naar de slager. Daar krijgt hij altijd een plakje worst.
Dan de Jumbo waar hij ook wat lekkers krijgt.
Ondertussen overal snuffelen aan de bloembakken die overal staan maar als ik op tijd zeg alleen neus plast hij nergens tegen aan . De dierenwinkel doen we nu hij niet zo ver meer kan lopen nog altijd met de auto.

Een vriendin van mij woont een minuut van mij af en haar hond neem ik twee keer per week mee om naar het park te gaan, zij neemt dan Jed mee voor een kortere wandeling. Haar en onze hond kunnen heel goed met elkaar ondanks het leeftijd verschil van 13 jaar. Ze zijn ook op de zelfde manier opgevoed.
Zo houdt hij toch veel leuke dingen.

Hoe oud was je hond toen je hem kreeg? Wat is je leukste herinnering uit die tijd?

Daar is twijfel over. In onze woonplaats hebben we verschillende dierenartsen gehad. Daar werd bij de één aangegeven 4 jaar en bij een ander weer 5 jaar.

In het begin was het niet leuk voor Jed omdat hij gewend was aan een ketting te zitten. In het begin hebben we dat dan ook gedaan. Met elke keer iets meer ruimte wanneer hij dat aankon. Alles stapje voor stapje opgebouwd en Jed kreeg steeds meer vertrouwen en dat was onze vreugde.

Indien je huisdier op latere leeftijd bij je kwam, heb je hier toen bewust voor gekozen?

Ja, daar hebben we bewust voor gekozen. Als je van dieren houdt en in dit dit geval een hond zijn “ik” weer terug kan geven vind ik dat je dat moet doen omdat ze daar recht op hebben. Ze zijn afhankelijk van ons en hoe we ermee omgaan. Het geeft ook heel veel plezier als je ziet hoe al onze honden uiteindelijk weer zichzelf werden zeg maar.

Hetzelfde verhaal met geldt voor onze poezen. We hebben alleen poezen die anders geen kans hebben.

Hoe ging het opvoeden?

We hebben Jed opgevoed alsof hij een pup was. Steeds kijken hoe hij reageerde op alles om hem heen en het eerste half jaar aan een riem die steeds langer werd.

We gingen naar het park waar toen nog grote groepen honden waren. Daar heeft Jed de kans gehad om te leren met andere honden om te gaan. De jonge pups die uit de groep wegliepen haalde Jed weer op. Hij dreef ze naar de groep. De eerste keer los laten lopen in het park was eng maar ging goed.

Verder gezorgd dat hij zijn neus, oren en ogen goed kon ontwikkelen door hem alle tijd te geven die hij nodig had om dingen te ontdekken. Als hij bijvoorbeeld een doos op het pad tegenkwam dan schrok hij maar was ook nieuwsgierig en ging er naar wat aarzelen toch heen. Hij heeft daardoor veel vertrouwen gekregen.

Maar we zijn ook consequent geweest met regels en luisteren. Naast ons lopen is naast ons lopen en zit is zit. Dat is belangrijk voor hem en ons. Daardoor heeft hij veel vrijheid omdat hij goed luistert.

Kan je wat over het karakter vertellen?

Jed heeft een evenwichtig en vriendelijk karakter. Honden die onzeker zijn naar andere honden gaat hij uit de weg. Niet bang maar hij negeert ze eerder. Honden die net zo’n uitstraling als hij hebben gaat hij wel naar toe.

Keffende onzekere kleine hondjes die op hem af komen reageert hij ook niet op. Maar als een andere hond echt vervelend is dan laat hij zich het kaas niet van het brood eten.

Hij is heel nieuwsgierig en gaat in de zomer graag bij huizen naar binnen waar de deur open staat. Van veel mensen mocht dat en ik heb het later verboden. Jed ging ook naar binnen waar het niet mocht en wist natuurlijk het verschil niet. Nu wacht hij totdat ik zeg dat het mag als de bewoner zegt dat hij het wel leuk vindt.

Goede verzorging is een belangrijk onderdeel om een hond oud te laten worden. Wanneer is de laatste keer dat je bij de dierenarts bent geweest? Waarvoor was dat?

Dat was 27 februari 2019 voor medicijnen.

Heb je naast dierenartsbezoeken nog andere dingen gedaan, dat je hond nu zo oud is?

Lichaam en geest actief houden.

Wat is je beste tip voor een lang, gelukkig en gezond hondenleven?

Zoals gezegd, lichaam en geest actief houden. Ook onze poezen zijn op een goede manier heel oud geworden. Vaak rond de twintig jaar.

Maar je moet wel kijken hoe het dier reageert op omgeving, dieren en mensen. Zorg verder dat je veel over het dier weet. Goede boeken lezen over hoe dieren in elkaar zitten en ze respecteren.

Jed heeft nog steeds veel behoefte om te snuffelen of het nu regent of niet. Dat moet je respecteren en hem die tijd geven.