Op vakantie en de hond gaat mee

Op vakantie en de hond gaat mee

Begin dan op tijd met de voorbereidingen! Het lijkt wat vroeg in het jaar om erover na te denken, maar het is goed om er al vroeg bij stil te staan welke voorbereidingen belangrijk zijn als je overweegt jouw hond mee te nemen op vakantie.

Regelgeving rond reizen met de hond in Europa

Hoewel er in Europa vrij verkeer is van mensen en goederen bestaat er nog steeds een uitgebreide regelgeving rondom het vervoer van dieren. Die regelgeving is erop gericht om het risico op verspreiden van besmettelijke dierziekten te voorkomen en de regelgeving verschilt per land. De invoereisen per land kun je vinden op de site van de LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren):

Op tijd beginnen

De minimale eisen voor Europese landen zijn dat jouw hond gechipt is en in het bezit is van een Europees dierenpaspoort. Een volwassen hond moet minimaal 21 dagen voor vertrek tegen hondsdolheid (Rabiës) gevaccineerd zijn. Sommige landen eisen daarnaast dat het dier aantoonbaar, op basis van een bloedtest, voldoende antilichamen heeft gemaakt tegen de hondsdolheid. Om deze procedure voor vertrek af te ronden, moet je al enkele maanden voor vertrek hiermee starten. Het is daarom van belang dat je ruim voorafgaand aan het vertrek naar het buitenland met jouw dierenarts contact opneemt!

Stekende parasieten dragen ziektes over!

Je bent waarschijnlijk gewend jouw hond regelmatig tegen vlooien te behandelen. Maar niet voor iedere hondeneigenaar is een regelmatige behandeling van het dier tegen andere parasieten, bijvoorbeeld teken, vanzelfsprekend. Voornamelijk in de zuidelijke landen van Europa komen stekende insecten voor die drager zijn van voor honden besmettelijke ziekten. Het is dus van groot belang jouw hond hiertegen te beschermen door middel van bijvoorbeeld een antiparasitaire halsband of een antiparasitair middel dat via druppels in de nek wordt toegediend. Welk antiparasitair middel voor jouw hond de beste keus is en hoe je het moet gebruiken kun je met ons bespreken. Deze middelen moeten meestal een aantal weken voor vertrek worden toegediend. Nog een reden om tijdig met de voorbereiding te beginnen.

Prettig op reis?

Jouw dier gaat mee op reis! Je hebt vaccinaties en goede antiparasitaire middelen geregeld. Maar er komt meer bij kijken: denk dan met name aan EHBO-spullen (gebruikt jouw dier diergeneesmiddelen?), slaapspullen en eten voor het dier. Een en ander is ook afhankelijk wat er lokaal allemaal te krijgen is voor jouw dier. De dierenarts heeft hier ervaring mee en adviseert je hier graag in.

Soms is het beter dat…

Hoewel het natuurlijk een geweldige ervaring kan zijn om samen de hond op pad te gaan, raden wij aan om goed na te denken of het voor het dier ook zo leuk is. Warmte, te veel onrust, ander voer, een andere slaapplaats. Voor sommige honden is een goed pension of een tijdje bij bekenden logeren een beter alternatief. Twijfel je? Overleg dan even met jouw dierenarts.

Verzeker je hond