Leptospirose bij de hond (Ziekte van Weil)

Leptospirose bij de hond (Ziekte van Weil)

Ook wel de Rattenziekten genoemd, omdat de bruine rat een belangrijke rol speelt in de verspreiding van deze ziekte. Maar de meest bekende naam voor Leptospirose bij de hond is de Ziekte van Weil. Vernoemd naar Adolf Weil, een Duitse internist (1848-1916), die de veroorzaker, de bacterie leptospira, aantoonde. Zeker als je hond veel in contact kan komen met wilde knaagdieren of vaak in stilstaand water zwemt moet je op je hoede zijn voor de Ziekte van Weil!

medische kosten hond

Verspreiding

Ratten en muizen dragen de leptospiren bij zich zonder ziek te worden. Via hun urine besmetten zij het oppervlakte water. We zien Leptospirose bij honden vaker in de warme maanden van het jaar. De honden gaan zwemmen en drinken uit stilstaand water. Daarbij vermenigvuldigt de bacterie zich snel onder warmere omstandigheden. Een andere infectie route verloopt via de urine van geïnfecteerde  honden. Deze honden lijken gezond, maar scheiden wel de bacterie uit via de urine.

Verschijnselen

Nadat de leptospiren het lichaam zijn binnengedrongen via de slijmvliezen (van de ogen, mond of neus) of via wondjes nestelen ze zich in de nieren. De bacterie produceert gifstoffen (toxines) die lever en nieren beschadigen. Verschijnselen ontstaan tussen de 2 -20 dagen na infectie en de ernst kan per patiënt verschillen. De meeste honden worden sloom en willen niet eten. Sommige honden gaan meer drinken en plassen, anderen gaan braken en vermageren. In ernstige gevallen wordt bloed bij de urine en ontlasting gezien en kan geelzucht ontstaan.

Vaccinatie

Een hond kan beschermd worden tegen Leptospirose door middel van een vaccinatie. Als pup moet het dier minimaal tweemaal geënt worden en daarna moet de enting jaarlijks herhaald worden. Aangezien het risico op Leptospirose hoger is in de warme maanden, wordt aangeraden je hond in het voorjaar te enten. Dan is de bescherming in het warmere deel van het jaar optimaal.

Besmettelijk voor de mens
Leptospirose is een zogenaamde zoönose. Dit betekent dat ook mensen door de bacterie besmet kunnen worden. De symptomen bij de mens lijken op een flinke griep: verlies van eetlust, hoofdpijn, misselijkheid, spier- en gewrichtspijnen. Ook bij de mens leidt de infectie tot nier- en leverschade.

Diagnose en Behandeling

Leptospirose is een ernstige ziekte waar een deel van de honden aan overlijdt. De diagnose Ziekte van Weil wordt bevestigd door bloedonderzoek. De behandeling bestaat uit het toedienen van infusen om de nierfunctie van je hond te ondersteunen en antibiotica om de infectie te stoppen. Wanneer uit bloedonderzoek blijkt dat de nierfunctie zich stabiliseert, wordt de behandeling afgesloten met een antibiotica dat voorkomt dat de bacterie zich blijvend in de nier nestelt.

verzeker je hond