Kreupelheid bij jonge honden

kreupelheid honden

Kreupelheid bij jonge honden

Een hond krijgt plezier in zijn leven door zich lekker te bewegen, zonder pijn. De basis daarvoor wordt gelegd in een goede aanleg en ontwikkeling van de gewrichten, botten en spieren. Goede voeding en een gezonde hoeveelheid verstandige beweging zijn belangrijke voorwaarden. Toch kan het voorkomen dat een jonge hond kreupelheidsverschijnselen vertoont.

medische kosten hond

Wanneer bellen met de dierenarts?

Een jonge hond is normaal gesproken vrolijk en druk. Verstappen gebeurt en dan kan de hond een paar dagen wat moeilijk of kreupel lopen. Een gescheurde nagel is soms ook de oorzaak van kreupelheid. Als de verschijnselen ernstiger zijn, de hond veel pijn heeft en niet wil eten, is het verstandig om even contact op te nemen met je dierenarts. Dat moet je zeker ook doen als de kreupelheid steeds weer terugkomt!

Oorzaken van kreupelheid

Bij een jonge hond zijn de oorzaken van terugkomende kreupelheid in veel gevallen gelegen in een ontwikkelingsstoornis van de gewrichten. Denk hierbij aan elleboogdysplasie en heupdysplasie. Ook kan er sprake zijn van storingen in de vorming van het gewrichtsoppervlak, het kraakbeen van de grote gewrichten, osteochondrose genoemd. Een andere oorzaak van terugkerende pijn in de poten is enostosis. Hierbij ontstaat vochtophoping in de botten en dit is heel pijnlijk.

De diagnose

Door een uitgebreid lichamelijk onderzoek stelt de dierenarts vast in welke poot, poten of heel specifiek in welke gewrichten de pijn is gelokaliseerd. Meestal is het daarna nodig om een röntgenfoto te maken. De betreffende gewrichten en botstructuren worden op de foto uitgebreid bekeken. Daarbij wordt gelet op de hoeveelheid vloeistof in het gewricht, of de gewrichtsvlakken mooi glad zijn en goed op elkaar aansluiten. Ook is het is belangrijk om te weten of er losse stukjes in het gezicht zitten en of de binnenkant van het bot er normaal uitziet. Als de foto onvoldoende duidelijkheid verschaft en de pijn blijft, is een aanvullende mogelijkheid om operatief in een gewricht te kijken. Dit wordt arthroscopie genoemd.

De behandeling

Enostosis is een ziekte waar de hond als het ware overheen groeit. Dat kan een aantal maanden duren. In die periode is het van belang de hond zo goed mogelijk te ondersteunen. Je dierenarts geef je advies over de voeding, beweging en pijnstillers voorschrijven als dat nodig is. Bij ziekten die de gewrichten aantasten zoals elleboogdysplasie, heupdysplasie en osteochondrose zijn dieet en bewegingsadviezen ook belangrijk maar in veel gevallen niet genoeg. Zeker als de gewrichten ernstig afwijkend zijn van vorm of als er losse stukjes in de gewrichten aanwezig zijn, is operatief ingrijpen noodzakelijk.

verzeker je hond