Honden en oververhitting

Honden en oververhitting

De eerste warme dagen zijn een feit. Helaas overlijden er ieder jaar weer honden aan oververhitting, vooral als ze in de auto worden achtergelaten. Hoe kunnen we dit voorkomen?

Hoe ontstaat oververhitting?

Honden kunnen niet zoals mensen hun warmte kwijt te raken door zweten. Ze hebben wel enkele zweetklieren onder de voetzolen (vaak goed te zien als ze bij de dierenarts op tafel staan), maar een hond reguleert z’n lichaamstemperatuur door hijgen.

medische kosten hond Een belangrijke oorzaak van oververhitting is het achterlaten in een auto tijdens de zomerdag. Hierin kan de temperatuur snel oplopen en kan de ademlucht niet afkoelen, ook niet als de auto in de schaduw staat. Andere oorzaken zijn inspanning, zoals spelen of het laten rennen naast de fiets op een warme dag. Kortsnuitige honden (bv. de Franse en Engelse bulldog, mopshonden en boxers), oudere en herstellende honden lopen hierbij een groter risico. Ook een warme ondergrond (asfalt, steen of beton) kan tot problemen leiden. Niet alleen omdat het verlies van warmte via de voetzolen tegengaat, maar deze kunnen ook pijnlijk beschadigd raken bij lopen op warme wegen.

Wat te doen bij oververhitting?

Als een hond in een warme auto wordt aangetroffen, probeer deze dan zo snel mogelijk te bevrijden, nog voor de komst van politie en/of dierenambulance. Een oververhitte hond moet daarna zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit kan het beste door natte lakens of handdoeken over het dier heen te leggen en deze steeds met vers niet te koud water nat te maken. Probeer of het dier kleine beetjes water wil drinken.

Let op: het is niet de bedoeling om een emmer koud water over een oververhitte hond heen te storten! Voorkom paniek en bel de dierenarts voor overleg. Vaak is een verdere behandeling namelijk noodzakelijk.

Het voorkomen van oververhitting

Laat een hond niet in de directe zon liggen, maar zorg voor een schaduwrijke plek. Laat nooit dieren achter in de auto tijdens een zomerdag en ga niet op een warme zomerse dag een stuk fietsen met een hond. Wandel vooral in de vroege ochtend, liefst op koele, zachte ondergrond, zoals in het bos. Zorg ervoor dat er voldoende koel drinkwater beschikbaar is en laat de hond gerust zwemmen. Probeer op gras te lopen in plaats van warm asfalt. Tenslotte kan gebruik worden gemaakt van een body cooler. Dit is een mat die, na in koud water of in de koelkast te hebben gelegen, een hond kan helpen om koel te blijven.

Paul OvergaauwSpecialist Veterinaire Microbiologie KNMvD, Dipl. ACVM, SMBWO erkend parasitoloog