Elke hond verdient de beste zorg

Hond zorg castratie

Elke hond verdient de beste zorg

Kijk eens om je heen. Groot, klein, dik, dun, krullend haar, lange staart, hangoren, zwarte neus, roze neus. Geen één hond ziet er hetzelfde uit. Geen één Teckel is gelijk aan zijn Teckelvriendje. Jouw bruine Labrador Retriever is knapper dan die van de achterburen. Elke hond is uniek. Dat geldt niet alleen voor zijn uiterlijk, maar des te meer voor zijn innerlijk. Rustig, lief, lui, speels, chagrijnig, blij, sportief, intelligent of een beetje dommig. Jouw Beatle, jouw Max, jouw Flo, mijn Broes zijn uniek en verdienen de beste zorg. Daar hoort castreren bij.

Een hond kan er niets aan doen of hij in New York, op Bali, in Athene, Amsterdam, Utrecht of Faro is geboren. Ik zie het als mijn taak als dierenarts om alle honden ongeacht kleur, vorm, ras, grootte, karakter of land van herkomst als uniek te benaderen. Als uniek te behandelen en te verzorgen.

MARKdierenarts helpt in Portugal

Juist daarom gaan wij jaarlijks met een team van MARKdierenarts naar Portugal om daar in een asiel straat- en zwerfdieren, voornamelijk honden, te castreren, te chippen, te ontwormen, te vaccineren en nog belangrijker om kennis aan asielmedewerkers over te dragen.

Wat is het nut hiervan?

Door castratie, voortplanting verminderen

Hoe logisch het ook klinkt, een hond heeft ‘hormonen’ nodig om behoefte te hebben aan seks. Of nee, niet aan seks, maar aan voortplanting. Door die hormonen weg te halen vindt er geen voortplanting plaats dus geen nestje met lieve, schattige puppy’s. Puppy’s die zich over 8-10 maanden zelf ook weer kunnen voortplanten. Mama hond kan trouwens met gemak 2 nesten met pups krijgen per jaar met gemiddeld 5 a 6 puppy’s per nest. Nou, reken maar uit wat een toename aan honden je op die manier krijgt. Er zitten al genoeg honden in de Portugese asielen, dus proberen we door middel van castratie de populatie niet al te groot te laten worden.

Castratie geeft rust

Hoe minder hormonen, des te minder wordt er stoer gedaan door de reuen (en teven). Minder hormonen geeft meer rust in de tent. Er zijn minder vechtpartijen, er is minder geblaf, minder opgefokt gedrag, minder wonden, een lagere kans om ziektes over te brengen en minder angst. Hoe vreemd het dus ook klinkt, castratie geeft rust.

Nieuwe baasjes die kiezen

Aangezien een hond niet zelf zijn baasje kan uitzoeken, gaan de nieuwe “baasjes” zelf op zoektocht naar een hond. Rashond, look-a-like, kruising of een asielhond. Wist je dat tussen de 9000 – 10.000 honden jaarlijks uit een buitenlands asiel in Griekenland, Spanje, Roemenië en Portugal komt? En dat “geholpen” honden makkelijker een nieuwe baas vinden. Zowel in het buitenland als het land van herkomst.

Geholpen honden zijn gezonder

Uit onderzoek blijkt tevens dat honden, voornamelijk vrouwtjes die gecastreerd zijn, significant ouder worden dan honden die niet “geholpen” zijn. Dit is te danken aan het feit dat gecastreerde honden minder vechten, minder van huis weg lopen, minder ziektes kunnen overdragen op andere honden en de kans op bepaalde vormen van kanker (en baarmoederontsteking bij teven) kleiner is.

“Castreren betekent dus letterlijk geholpen worden.”

Het motto; voorkomen is beter dan genezen, geldt ook voor alle honden in het asiel in Portugal. Dus als we er dan toch eens per jaar zijn vaccineren we alle dieren, we chippen de honden (identificatie en registratie), ze krijgen een paspoort en ze krijgen middelen tegen wormen, vlooien en teken.

Via Whatsapp staan wij dagelijks in contact met de asielmedewerkers. Is er een probleem of een vraag, dan proberen wij hulp en raad te geven. Alles in het belang van de honden en de zorg die zij verdienen. Zij kunnen er namelijk niets aan doen dat zij daar (vaak gedumpt) in het asiel zitten. Zij kunnen er niets aan doen dat dat asiel toevallig in dat dorpje in dat land staat. Elke hond is er één, elke hond is uniek en verdient de beste zorg!

Mark Huis in ’t Veld – Dierenarts

N.B. Mede dankzij een zeer gulle gift van Petplan Nederland hebben wij dit jaar nog meer kunnen doen dan voorgaande jaren. Daarom wil ik Petplan namens alle asielhonden in Castro Marim in Portugal van harte bedanken.