Hond met jeuk

Hond met jeuk

Een probleem bij honden dat in het voorjaar regelmatig de kop opsteekt: jeuk! Het begint als de temperatuur weer aangenaam is en het buiten weer mooi groen wordt. Sommige honden zijn er al bekend mee van voorgaande jaren; vervelend is het sowieso een hond met jeuk, vooral voor de hond zelf. Er wordt wel eens gezegd: ‘jeuk is erger dan pijn’. Als je ziet hoe een hond zich tot bloedens toe kan openkrabben of -bijten, geloof je dat ook. Met medicatie kunnen jeukklachten vaak wel verlicht worden. Speciale voeding kan de huid ondersteunen en versterken. Maar het is belangrijk om ook de oorzaak te zoeken. Waar komt die jeuk nou opeens vandaan?

medische kosten hond

Oorzaak jeuk

Het verliezen van een dikke wintervacht kan wat jeuk geven maar dit is meestal niet de oorzaak. Wat wel mee kan spelen is een vlooienbesmetting en/of -allergie. De vlooienpopulatie (buiten) groeit als het weer warmer wordt en de kans dat je hond vlooien krijgt neemt dus toe. Honden die niet consequent behandeld worden tegen vlooien en wel geregeld gebeten worden, kunnen een vlooienallergie ontwikkelen. Eén vlooienbeet veroorzaakt dan al een extreme jeuk bij de hond. Heel consequent blijven behandelen is het enige wat je kunt doen, het hele jaar rond.

Allergie voor stof

Een andere veel voorkomende oorzaak van ‘voorjaarskriebels’ is een allergie tegen een stof uit de omgeving. Het kan gaan om mijten (huisstofmijt, hooimijt, etc.) of om pollen van grassen of bomen. Stoffen die je niet kunt vermijden in het dagelijks leven. Om erachter te komen welke allergie je eigen hond dan precies heeft, kun je een huidtest of een bloedtest laten doen. Met de uitslag van deze test kun je weer verder. Je kunt een behandeling starten die hyposensibilisatie genoemd wordt. Door maandelijks de hond een injectie toe te dienen met een hele lage dosis allergenen, maak je de hond langzamerhand minder gevoelig voor deze stoffen. Het lichaam zal dus steeds minder heftig reageren op de stoffen waar de hond allergisch voor is.

Jeuk is helaas geen probleem waar je hond snel en blijvend vanaf is. Het vergt vaak uitgebreid onderzoek en langdurige behandeling. Vaak blijven honden levenslang gevoelig op dit punt.

Overige klachten

Jeukklachten kunnen ook andere oorzaken hebben dan hierboven vermeld! Bijvoorbeeld als gevolg van een voedingsallergie of -overgevoeligheid, andere parasieten, etc. Vaak komen de jeukklachten dan ook op andere momenten of het jaar rond voor. Ga in geval van jeuk altijd met je hond naar de dierenarts. Je hond zal je zeer dankbaar zijn als hij van de jeuk af is!

verzeker je hond