Hartproblemen bij de hond

Hartproblemen bij de hond

Een gebroken hart kan feitelijk niet. Want het hart is een gespierde holle buis die door regelmatig samen te trekken het bloed door de bloedvaten rondpompt.  De rechter- en de linkerkant van het hart bestaan allebei uit een boezem en een kamer die van elkaar gescheiden zijn door de hartkleppen. Het bloed stroomt er achtereenvolgens doorheen. De eigen pacemaker van het hart, de sinusknoop, zorgt dat het hart ritmisch klopt.

Motor

Tussen de slagen door is het hart in rust, en kunnen de boezems en kamers zich met bloed vullen. De volgende samentrekking van het hart pompt het bloed vooruit. De kleppen tussen de kamers en de boezems zorgen ervoor dat het bloed tussen de slagen niet terugstroomt. Als een motor werkt het hart maar door. Aandoeningen van de hartspier, de kleppen of de “sinusknoop” leiden tot een vermindering van de hoeveelheid bloed die per slag wordt rondgepompt, met alle gevolgen van dien.

medische kosten hond

Verschijnselen van hartziektes

Het gevolg van een hartprobleem is dat het bloed minder goed wordt rondgepompt waardoor de zuurstofvoorziening van het lichaam vermindert. Het kan opvallen dat de kat sneller moe is en moeite heeft met dingen die veel kracht kosten, zoals het springen op de bank. Maar in veel gevallen past de kat zijn gedrag en activiteit aan zijn langzaam verergerende hartprobleem aan. Het gevolg is dat de hartziekte al vergevorderd is, wanneer de eigenaar de symptomen of de complicaties opmerkt. Hoe eerder de ziekte wordt vastgesteld,  hoe beter vaak de kansen op een goede levensverwachting.

Diagnostiek van hartaandoeningen

Belangrijk is een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Je dierenarts zal extra aandacht besteden aan het voelen van de polsslag en het luisteren naar het hart. Afhankelijk van de bevindingen kan het nodig zijn dit onderzoek uit te breiden met een ECG (electrocardiografie) om ritmestoornissen op te sporen. Als er aanwijzingen zijn voor een verminderde hartspierfunctie of een klepafwijkingen dan is een echografisch onderzoek van het hart zinvol en bij benauwdheids verschijnselen zal vaak ook een röntgenfoto van de borstkas gemaakt worden.

Complicaties

Wanneer er een vochtophoping in de longen of de borstkas ontstaat door de verlaagde pompfunctie zal de kat benauwd worden en eventueel gaan hoesten. Sommige hartziektes gaan gepaard met een te hoge bloeddruk wat weer kan leiden tot een beschadiging van het netvlies in het oog. De kat kan hierdoor plotseling blind worden. Een andere complicatie is het ontstaan van bloedstolsels in het hart. Als stukjes van deze stolsels rondgepompt worden in de bloedcirculatie lopen ze vast in kleinere bloedvaten. Een veel voorkomende plek waar een dergelijk stolsel vastloopt, is de splitsing van de grote lichaamsslagader, de “aorta”, ter hoogte van de achterbenen. De arteriën naar de achterbenen krijgen dan geen bloed meer en de achterbenen raken plotseling verlamd.

verzeker je hond