Gebit van hond & kat onder de loep

Gebit van hond en kat onder de loep

Gebit van hond & kat onder de loep

Februari is weer de ‘Maand van het gebit’ in huisdierenland. Dit is een landelijke actie waar elke praktijk op eigen manier invulling aan geeft. De meeste praktijken bieden in deze maand gratis gebitscontroles voor hond en kat.

Een gezond gebit

Een gezond gebit hebben en houden, blijft een belangrijk aandachtspunt. Daarom bieden veel praktijken deze maand gratis gebitscontroles aan voor hond en kat. Hieruit kan het advies volgen voor een gebitsbehandeling. Maar hoe gaat dat, zo’n gebitsbehandeling? Alleen al de omschrijving gaat van ‘even een gebitje doen’ tot ‘professionele gebitsbehandeling’. Er zit verschil in werkwijze (en dus ook in prijs) bij verschillende dierenartsen.

Hoe gaat een gebitsbehandeling?

Karla Kamphuis is dierenartsassistent en legt uit hoe zij dit aanpakken. 

Als een hond of kat ’s ochtends nuchter bij ons komt, wordt hij eerst onderzocht door de dierenarts. Eventueel doen we een bloedonderzoek om o.a. lever- en nierwaarden te checken. Als alles in orde is, dienen we narcose per injectie toe, in het bloedvat in de voorpoot of in de spier in de achterpoot. Oudere dieren of dieren met een zwakke gezondheid krijgen een aangepaste narcose, die hart- en bloedsomloop minder belast. Deze dieren gaan ook aan het infuus tijdens de behandeling en houden we extra in de gaten.

Als het dier voldoende in slaap is, checken we de mondholte en we kijken of het gebit goed op elkaar aansluit. We plaatsen een buisje (tube) tot in de luchtpijp. Deze tube wordt aangesloten op zuurstof en bewakingsapparatuur. Ook kunnen we zo via inademing extra slaapmiddel toevoegen als het nodig is. Tijdens de behandeling ligt het dier op een warmtematje en houden we de lichaamstemperatuur in de gaten.

Met een speciale tang verwijderen we eerst de grotere tandsteenbrokken van het gebit en dan spoelen we de mondholte met een antibacteriële vloeistof. Met een ultrasoon apparaat en tandsteenkrabbers maken we buiten- en binnenkant van het gebit helemaal schoon.
Met een sonde wordt elke afzonderlijke tand en kies geïnspecteerd op loszitten, blootliggende wortels en andere afwijkingen. Zo bepalen we welke elementen problemen geven en welke elementen getrokken moeten worden.

Het gebit van hond en kat moet functioneel zijn, dus ons doel is om te zorgen dat het dier na de behandeling zo lang mogelijk er weer tegen kan en niet alsnog pijn of ongemak heeft. In overleg met de eigenaar trekken we tanden en kiezen die problemen geven. Uiteraard krijgt het dier dan voldoende pijnstilling tijdens en na de behandeling. De wondjes in de bek worden gespoeld en gehecht met oplosbaar hechtdraad. Als dit klaar is polijsten we het gebit met speciale pasta. De tanden en kiezen maken we hierdoor gladder, zodat er minder snel nieuwe aanslag op komt.

Na de behandeling krijgt het dier een injectie die (deels) de narcose opheft. We blijven de patiënt goed controleren en lekker warm houden, tot het dier voldoende wakker is. Als de eigenaar het dier weer op komt halen, wordt alles door de assistente uitgebreid uitgelegd en de eigenaar krijgt een gebitskaart mee en adviezen om het gebit vanaf nu goed te gaan verzorgen. Deze patiënten mogen na één maand en na 3 maanden voor gebitscontrole komen, waarbij de nadruk ligt op het toepassen van een optimale gebitsverzorging thuis.

Petplan vergoedt 50% – 80% van de gebitsbehandeling in het Plus en het Totaal pakket.