Gebeten

Bijtende honden

Gebeten

Honden bijten elkaar. Soms een klein hapje, tijdens het spelen. Stiekem, zonder dat de baasjes het zien. Soms openlijk, ongeacht of er publiek is. Soms wordt er gegromd, beetgepakt en door elkaar geslingerd. Vaak sneller dan het menselijk oog kan zien. Baasjes springen er met gevaar voor eigen ledematen tussen en trekken vertwijfeld de kaken los van het vel.

medische kosten hond Vroeg of laat komen de slachtoffers bij de dierenarts terecht, die bedenkelijk kijkt, spoelt, hecht, antibiotica en pijnstilling voorschrijft. Tijdens de behandeling hoort hij verhalen over jarenlange vetes, honden die elkaar om onbegrijpelijke redenen niet uit kunnen staan, toevallige ontmoetingen die rampzalig eindigen, baasjes die met elkaar op de vuist gaan.

Onschuldig

Een ding is echter bij alle bijtincidenten hetzelfde. Het baasje is overtuigd van de onschuld zijn/haar lieveling. Zelfs al is de agressor vele malen groter en zwaarder dan het slachtoffer. Hij is uitgelokt, getreiterd of bang gemaakt, maar nooit schuldig. Dierenartskosten worden door het baasje van de bijter meestal niet betaald. En deze kosten lopen soms op.

De gebeten hond

Paddy, een veertienjarige kleine hond, werd vorige week in de nek gebeten door een jonge grote dog. Gelukkig werd de dog snel van Paddy afgetrokken. De schade leek mee te vallen: een klein wondje in de nek. Paddy kwam bij mij op het spreekuur en ging naar huis met antibiotica en pijnstilling.

Een paar dagen was Paddy echter terug: doodziek. Zijn hele nek was opgezwollen. Ondanks de antibiotica had er zich een abces gevormd. Het abces moest geopend en gespoeld worden. Ik plaatste er een drain in en Paddy, die inmiddels geen tabletten meer in wilde nemen, moest elke dag naar de praktijk voor injecties.

Vandaag werd ik gebeld door de eigenaar van de dog die Paddy gebeten had:
‘Ik heb een gigantische rekening gekregen voor de behandeling van Paddy. Is dat niet een beetje overdreven allemaal? Mijn hond heeft hem nauwelijks aangeraakt.’
‘De beet is erg diep geweest en heeft een abces veroorzaakt.’
‘Kan het niet zijn dat een andere hond hem daarna gebeten heeft?’
‘Nee, de eigenaar is direct daarna hier naartoe gekomen.’
‘Komt het niet doordat Paddy zo oud is?’
‘Daardoor zal de genezing waarschijnlijk langzamer gaan.’
‘Moet ik dan zoveel betalen, omdat hij oud en zwak is?’
‘Je hond heeft hem gebeten.’
‘Dat kwam doordat hij Paddy door ons voortuintje liep.’
‘Heb je een hek om je voortuintje?’
‘Nee, maar als hij door ons voortuintje loopt is het toch zijn eigen schuld?’

verzeker je hond