Hoera, een nieuwe pup

Hoera, een nieuwe pup

Het langverwachte moment is eindelijk daar: je nieuwe pup is 8 weken oud en jou mag hem gaan ophalen. Het is een spannende en emotionele tijd en het liefst zou je iedereen meteen uitnodigen om met het lieve hummeltje kennis te komen maken. Maar daar kun je beter nog even mee wachten.

medische kosten hond

De eerste dagen

De eerste dagen zijn heel belangrijk om rustig een band met je pup te kunnen opbouwen. De band waar de opvoeding en je onderlinge relatie op gebaseerd zal worden. Bovendien is een pup snel moe en moet het diertje nog veel slapen. Hij is immers nog een baby. De wereld ontdekken kost erg veel energie, dus moet hij zo vaak hij wil zijn oogjes kunnen sluiten om alles te verwerken.

Inentingen!

Een puppy cursus kun je pas gaan volgen als je pup volledig ingeënt is (na drie entingen, op een leeftijd van zo’n 12 weken). Die inentingen zijn onontbeerlijk, want een pup is na de eerste paar weken van zijn leven – waarin hij gezoogd wordt en antistoffen binnenkrijgt via de moedermelk – erg kwetsbaar voor allerlei ziekten. Onder meer voor parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis.

Zindelijkheidstraining

Ondanks dat de jonge pup veel moet rusten, kun je wel meteen beginnen met de zindelijkheidstraining. Ga ervan uit dat een pup altijd zijn behoefte moet doen na het slapen, spelen en eten of drinken. Wordt hij net wakker? Je tilt hem op en zet hem buiten op een geschikte plek neer. Als hij een plasje of een grote boodschap doet, prijs je hem uitbundig met een vrolijke stem en geef je hem meteen iets lekkers. Heeft hij net lekker gespeeld of gegeten? Dan doet je precies hetzelfde. In het begin sta je dus om de haverklap buiten met je pup, maar honden zijn slim en je kleine viervoeter snapt vaak al na een week of twee van consequent buiten plassen en poepen wat je van hem vraagt. Het is een kwestie van volhouden.

Ongelukje?

En als er eens binnen een ongelukje gebeurt? Niks aan de hand. Je wordt niet boos en jou negeert het voorval volledig. Je laat de hond zo nodig buiten even afmaken waar hij aan begonnen is. Dan zet je zet de pup even in zijn bench of in zijn mandje in een andere kamer en jou ruimt het ongelukje op. Ongewenst gedrag negeren en gewenst gedrag belonen, dat is het devies.

Eigen plek

Voor de pup is een eigen plek in huis erg belangrijk. Zorg je er dus voor dat het diertje een mandje of bench heeft waarin hij ongestoord kan slapen en op een speeltje kan knabbelen. Verder is een goede puppycursus zeker aan te raden. Dit kan je helpen je hond zo op te voeden dat hij straks een sociale, makkelijke huishond is die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Individuele puppy begeleiding

De verzorging van een pup brengt echter ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. De juiste voeding, een goede vachtverzorging, een evenwichtige groei en natuurlijk ook het aanleren van goed gedrag spelen hierin een grote rol.

Voor de (preventieve) gezondheidszorg kun je bij je dierenarts terecht, maar wellicht heb je ook over de andere facetten van de opvoeding vele vragen. Om je hierin beter te kunnen begeleiden hebben veel dierenklinieken puppy begeleidingsprogramma’s opgezet. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. gedrag, opvoeding, beweging, vachtverzorging en de juiste voeding. Ook medische zaken zoals: waarom zijn die jaarlijkse vaccinaties nu zo belangrijk? Uiteraard is er genoeg ruimte om andere onderwerpen naar je keuze te bespreken.

verzeker je hond