Beestjes…..

Beestjes in de vacht

Beestjes…..

Het is weer volop lente met geregeld prachtig weer. Dat betekent voor veel hondenbaasjes: heerlijk erop uit met de hond(en)! Lange wandelingen en als het even kan mag de hond los om lekker te kunnen rennen. Dorp of stad is dan al gauw te klein natuurlijk, we gaan liever naar het park of naar het bos. En als we dan moe en voldaan weer thuis komen, we rusten lekker uit, eten een hapje, misschien slapen we er zelfs een nachtje over, maar dan, dan zien we ze ineens.. Die kleine lelijke beestjes (of is het toch een wratje?) die meegelift zijn tijdens de wandeling. Die nu vast zitten op de kop, het oor of een nog vervelender plek bij je hond. Inderdaad, het gaat hier om teken!

medische kosten hond

Pas op voor Lyme

Naast het feit dat het er niet aantrekkelijk uitziet en dat de hond er jeuk en irritatie van heeft, zijn teken helaas ook niet de meest onschuldige beestjes. Ze kunnen verschillende ziektes overbrengen op je hond (en jezelf!). In Nederland gaat het dan met name om de ziekte van Lyme. Eén op de vijf teken is hiermee besmet. Nadat een teek gebeten heeft duurt het zo’n 48 uur voordat deze de hond kan besmetten. Mocht je hond deze ziekte oplopen dan zijn de symptomen soms pas na maanden zichtbaar (kreupelheid, sloom, koorts) en de behandeling is intensief.

Ziektes uit het buitenland

Veel honden gaan tegenwoordig ook mee op vakantie naar het buitenland. Vooral richting het Middellandse-Zeegebied is er, naast het risico van de ziekte van Lyme, een vergroot risico op besmetting met andere ziektes die door teken worden overgebracht. Het gaat hier om:

Babesiose

Babesiose is een ernstige ziekte waarbij de rode bloedcellen afgebroken worden. Symptomen treden na 10-20 dagen op: sloomheid, hoge koorts, hoge hartslag, bleke slijmvliezen en rood-bruine urine.

Ehrlichia

Ehrlichia is een ernstige ziekte waarbij de witte bloedlichaampjes aangetast worden. Symptomen treden na 5-21 dagen op: onder andere koorts, sloomheid, rillingen, slechte eetlust en bloedarmoede.

Bij niet-tijdige behandeling kunnen deze ziektes zelfs een dodelijke afloop hebben.

Wat kun je doen om je hond te beschermen tegen teken?

Dit risico wil je natuurlijk niet lopen met je hond! Dus dan maar thuis blijven zitten? Nou, dat hoeft gelukkig ook weer niet. Je kan verschillende dingen doen om het risico zo laag mogelijk te houden:

  • Tegen babesiose en de ziekte van Lyme is vaccineren mogelijk.
  • Zorg voor goede preventie door middel van tekenband of pipetten.
  • Met een goede tekentang verwijder je de teken snel na het wandelen (draaien, niet trekken!).

Laat je dus goed informeren bij je eigen dierenarts en/of paraveterinair. Deze heeft alle kennis en de juiste middelen in huis, en voor elke hond een advies op maat!

Karla

verzeker je hond