Baarmoederontsteking bij de hond

Baarmoederontsteking

Baarmoederontsteking bij de hond

Baarmoederontsteking

Zowel bij de ongecastreerde teef als bij de poes kan een baarmoederontsteking ontstaan. Het wordt echter het meest gezien bij de hond.

Baarmoederontsteking vlak na de geboorte

Dit kan ontstaan door de grotere besmettingskans rond de geboorte wanneer de baarmoeder open staat. Vooral als er problemen zijn opgetreden tijdens de bevalling, bijvoorbeeld door dode of te grote pups of kittens, of als niet alle pups of kittens en nageboortes zijn uitgeperst, is er een groter risico op infectie. Ook kan ontsteking het gevolg zijn van niet-steriele instrumenten, vieze handen of een reeds aanwezige vaginale infectie. De dieren krijgen koorts, zijn sloom en hebben nauwelijks eetlust. Er is vaginale uitvloeiing met abnormale kleur die kan gaan stinken.

medische kosten hond Omdat de moederdieren behoorlijk ziek kunnen zijn, verwaarlozen ze soms hun nakomelingen. Deze moeten dan met de fles grootgebracht worden. De dierenarts stelt de diagnose door goed de buik te voelen en met echografie of een röntgenfoto. Met antibiotica kan geprobeerd worden om de ontsteking te bestrijden, maar operatief verwijderen van de baarmoeder is in dit geval meestal de beste oplossing.

Baarmoederontsteking na de loopsheid of krolsheid

Als een teef loops is geweest wordt er nog gedurende 2 maanden het drachtigheidshormoon progesteron geproduceerd. Het maakt niet uit of de teef drachtig is of niet. Het klierweefsel van de baarmoeder kan zich dan blijven ontwikkelen en vocht afscheiden. Als tijdens de loopsheid, wanneer de baarmoedermond open staat, dan bacteriën binnendringen zijn alle omstandigheden optimaal aanwezig om een baarmoederontsteking te laten ontstaan. Daarbij raakt de baarmoeder gevuld met pus. Dit wordt ook wel een pyometra genoemd. De aandoening treedt vooral op bij honden van 6 tot 8 jaar oud en circa zes keer vaker bij teven die nog nooit een nest hebben gehad. Het geven van antiloopsheidinjecties vergroot de kans op een pyometra.

Verschijnselen

Als de baarmoedermond openstaat kan een geelgroene of roodbruine uitvloeiing worden gezien. Hoewel de teef deze zoveel mogelijk probeert weg te likken (vaak is een gezwollen vulva zichtbaar), kan het op ligplekken zichtbaar zijn. De hond wordt sloom en kan dunner worden. In veel gevallen blijft de baarmoedermond dicht zitten en ontstaan 2 tot 6 weken na de loopsheid de eerste klachten. De teef kan wat slomer worden en minder gaan eten, maar echt opvallend wordt het als er ineens meer water wordt gedronken en meer wordt geplast en de als hond gaat braken. Met een röntgenfoto en echografie kan verder onderzoek worden gedaan voor de diagnostiek.

Preventie
Als er geen plannen zijn om te fokken, verdient castratie van de teef (rond eerste loopsheid) de voorkeur.

Behandeling

Jonge dieren waarmee men nog wil fokken en waarbij de baarmoeder openstaat, kunnen met hormonen en antibiotica worden behandeld. Bij oudere dieren is de enige oplossing om de baarmoeder operatief te verwijderen samen met de eierstokken omdat de baarmoedermond gesloten is.

verzeker je hond