Zomervakantie!

Zomervakantie!

De heerlijke lange zomervakantie is weer begonnen! Tijd voor rust, voor elkaar. Tijd om leuke dingen te doen. En tijd om met je hond, kat of konijn door te brengen! Bedenk een leuk spel voor je eigen huisdier, eventueel samen met de kinderen. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn, en het versterkt de band met je huisdier.

Spelletjes voor honden

Honden houden bijna allemaal van spelletjes. De één zal er wat meer bedreven in zijn dan de ander, maar voor elke hond kun je iets bedenken. Zoekspelletjes bijvoorbeeld: verstop brokjes door het hele huis. Of verstop brokjes in grote proppen krantenpapier, closetrolletjes of petflessen. De mogelijkheden zijn eindeloos, begin eenvoudig en maak de uitdaging steeds groter voor je hond.

Tijdens een wandeling kun je de hond leren om een gezinslid te gaan zoeken. Laat één persoon wat achterblijven of juist een eindje vooruit lopen. Bewaar een voorwerp met de geur van die persoon eraan en laat de hond even ruiken en op zoek gaan. Begin met kleine afstanden, niet elke hond snapt het meteen. Spelletjes waar de hond bij na moet denken geven uitdaging en maken hem lekker moe en voldaan.

Spelletjes voor katten

Ook katten kunnen spelletjes goed waarderen, al moet je sommigen even op gang helpen. Katten vinden vaak hengeltjes en lange slierten lint geweldig, zeker als je ze even laat bewegen, dan weer stilhoudt en opeens door de lucht laat gaan. Ook gooien met piepschuim- of pingpongballetjes werkt goed. Laat ze bij een sportieve kat de trap af stuiteren.

Maak voor je eigen kat een bouwwerk van karton of closetrolletjes om doorheen te sluipen en zich in te verstoppen. Trek er een stuk lint doorheen of verstop her en der brokjes. Ook erg leuk om samen met kinderen te doen.

Spelletjes voor konijnen

En hoe zit het dan met konijnen? Nou, die houden ook zeker van uitdaging en leuke spelletjes! Konijnen houden van klimmen, dingen kapot scheuren, met dingen gooien, knagen en verstoppen. Dus ook voor konijnen zijn bouwwerken van karton en closetrolletjes heel geschikt. Of maak iets met houten kratten en gebruik planken met dwarslatjes als trappetjes. Zorg er wel voor dat het voldoende stevig is en niet in elkaar stort.

Balletjes en stevige kattenspeeltjes zijn vaak heel geschikt voor konijnen. Verstop het voer in een voerbal bijvoorbeeld. Of vul een grote doos met allemaal papierenproppen, eierdoosjes en papieren zakken, maak een ingang en laat het konijn maar lekker graven en knagen en scheuren. Gebruik altijd zoveel mogelijk inktloos papier of karton, eventueel aangevuld met wilgentakken, stro of hooi. Wel even opletten dat het konijn niet al teveel papier eet, een beetje is niet erg.

Maak er een mooie zomer van met je huisdier!