Wintertips voor je huisdier

Wintertips voor je huisdier

Wat kunnen we doen om onze huisdieren te beschermen wanneer dat nodig is?

In de winter hebben we ieder jaar wel een paar periodes met hele koude dagen. Omdat we daar niet aan gewend zijn, kunnen we last hebben van de kou. Voor onze huisdieren is dit precies hetzelfde. Ze kunnen erg goed tegen de kou. Maar op deze extreem koude dagen hebben zij soms wat extra aandacht nodig zodat ze goed en gezond de winter doorkomen.

Wintertips voor de hond

 • Warmteverlies in het water vindt twintig tot vijfentwintig keer zo snel plaats als warmteverlies in de lucht. Zorg er dus voor dat de hond droog is voor het wandelen en neem dekens mee voor in de auto. Pas tijdens het wandelen op met ijs. De hond kan hier doorheen zakken en komt dan zelf moeilijk uit het water.
 • Las tijdens het wandelen geen lange pauzes in. De hond blijft warm door actief te zijn buiten. Heeft de hond bijna geen haar of heb je een kleine hond? Dan kan er een dekje (jasje) nodig zijn zodat de hond wordt beschermd tegen de kou.
 • Als er op de wegen wordt gestrooid met pekel, kijk dan uit met de voetzooltjes. Het zout kan namelijk pijn doen en irritatie van de voetzooltjes geven. Dit kan worden voorkomen door tussen de teentjes van de voetzooltjes vaseline te smeren voor het wandelen. Na de wandeling kunnen de pootjes worden afgespoeld zodat de hond niet zelf zijn pootjes schoon likt. Het zout wat de hond anders binnen zou krijgen is niet goed. Hier kan de hond diarree van krijgen of van gaan overgeven.
 • Pas op met antivries (ethyleenglycol) vergiftigingen. Het heeft een zoete geur en smaak en is dus erg aantrekkelijk. Het kan op de hond terecht komen als er gemorst is en vervolgens kan de hond de poten gaan schoonlikken. De eerste verschijnselen van deze vergiftiging zijn braken, veel plassen, drinken en sufheid. Je moet hierbij direct contact opnemen met je dierenarts.
 • Een hond kan het leuk vinden om sneeuwballen te vangen. Je kunt hier echter beter geen spelletje van maken om dat de hond hierdoor last van zijn maag en darmen kan krijgen.

Wintertips voor de kat

 • In de winter kunnen de katten ook gewoon naar buiten, mits de woning van een kattenluik is voorzien. Als de kat niet naar binnen kan, bestaat het risico dat de kat in een schuurtje in de buurt gaat liggen en hier vervolgens niet meer uit kan.
 • Blijft de kat toch buiten? zorg dan voor een huisje dat niet op de tocht ligt en waar de kat op temperatuur kan komen. Let hierbij goed op bevriezing van het eten en drinken.
 • Een warm motorblok is voor de buitenkat heerlijk. Check daarom altijd even of de er geen kat onder je auto zit voordat je wegrijdt.
 • Als de katten in de winter door de kou meer binnen zijn, zal ook de kattenbak wat vaker moeten worden verschoond.
 • Pas op met antivries (ethyleenglycol) vergiftigingen. Het heeft door de geur en smaak een grote aantrekkingskracht op katten. Doordat ze er overheen lopen en vervolgens de pootjes wassen kunnen ze het ook binnenkrijgen. De eerste verschijnselen zijn braken, veel plassen, drinken en sufheid. Je moet hierbij direct contact opnemen met je dierenarts.

Wintertips voor het konijn

 • Konijnen die de zomer en herfst buiten doorbrengen, hebben een dikke wintervacht gekregen. Met de wintervacht kunnen de konijnen buiten blijven, mits het hok met de opening van de wind af staat en er een goed afgesloten nachthok is. Om het extra warm te maken, kun je het hok vullen met extra stro. Het hok kan voor een deel worden afgedekt met bijvoorbeeld plexiglas of een deken, zodat de wind wordt tegen gehouden. Houd er wel rekening mee dat er voldoende frisse lucht in het hok binnen moet komen.
 • Drinkwater bevriest voortdurend. Het is daarom nodig om meerdere malen per dag vers water te geven. Je kunt het water geven in een waterbak en deze in het stro plaatsen, stro isoleert en houdt de bevriezing iets langer tegen. Doe geen zout of suiker in het water, dat is schadelijk voor je konijn en het water bevriest alsnog.
 • Neem buitenkonijnen ’s winters niet mee naar binnen! Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen.

Wintertips voor de vogels

 • Als de vogels in een volière zitten dan moet er goed worden gelet op vocht en tocht. Om dit te voorkomen kan een deel van de volière dicht worden gemaakt met plastic. Bubbeltjesplastic kan zorgen voor extra isolatie. Let wel goed op dat de vogels niet aan het plastic kunnen gaan knagen!
 • In de winter kun je de vogels wat krachtvoer bijvoeren, ze gebruiken namelijk meer energie in een koude periode.